ukenru
sud-v-okupovanomu-krymu-oshtrafuvav-pravozakhysnytsiu-ta-zhurnalistku-lutfiie-zudiievu

"Суд" в окупованому Криму оштрафував правозахисницю та журналістку Лутфіє Зудієву

 • 25109 переглядiв

Підконтрольний росії суд у Криму оштрафував правозахисницю Лутфію Зудієву на 2 500 рублів за нібито порушення російського законодавства про "іноземних агентів", оскільки вона не вказала такий статус у своїх особистих повідомленнях у Facebook.

Підконтрольний рф Київський районний суд у Сімферополі оштрафував на 2500 рублів правозахисницю та журналістку Лутфію Зудієву за статтею про "зловживання свободою масової інформації", передає УНН із посиланням на "Кримську солідарність".

На неї було складено протокол за "поширення в засобах масової інформації інформацію про іноземних агентів або матеріалів, які вони виробляють, без вказівки на статус іноземного агента".

За словами Зудієвої, суд виніс рішення без її участі та не розглянув письмові заперечення у адміністративній справі. Правозахисниця вважає, що не є суб'єктом правопорушення і як фізична особа не зобов'язана була виконувати вимоги, а начальник відділу Центру протидії екстремізму в Криму Руслан Шамбазов фактично прирівняв її особисту сторінку у Фейсбуці до зареєстрованого ЗМІ.

"Через ДТП у дорозі та затори, я запізнилася на кілька хвилин. Попередила суддю через захисника, але вона чомусь розцінила це як неповагу. Усі свої аргументи, які готувала на засідання та не озвучила, я викладу в апеляційній скарзі", – зазначила Зудієва.

Правозахисниця заявила, що притягти до адміністративної відповідальності за частиною 2.1 ст. 13.15 КоАП рф можна виключно або редакцію ЗМІ, або засновника ЗМІ, а також головного редактора чи іншу посадову особу.

"... Саме орган, уповноважений у сфері нагляду за засобами масової інформації, має складати цей протокол та передавати його до судових органів для розгляду", – розповів після засідання адвокат Еміль Курбедінов.

Київський райсуд із цими доводами захисника не погодився. Засідання тривало 8 хвилин, зазначає "Кримська солідарність".

Антоніна Туманова

Кримінал та НП