ukenru
sud-u-londoni-virishiv-zamoroziti-145-mln-dol-dividendiv-nord-stream

Суд у Лондоні вирішив "заморозити" 145 млн дол. дивідендів Nord Stream

 • 10777 переглядiв

КИЇВ. 5 липня. УНН. Комерційний суд Високого суду Англії та Уельсу вирішив "заморозити" 145 млн дол. дивідендів Nord Stream при їх виплаті російському ПАТ "Газпром". Про це УНН повідомили у прес-службі НАК "Нафтогаз України".

"Комерційний суд Високого суду Англії та Уельсу в межах позову НАК "Нафтогаз України" зобов’язав "Газпром" в разі отримання дивідендів від Nord Stream внести 145 млн дол. з належної йому суми на рахунок суду як гарантію виконання вимог суду", - повідомили у компанії.

Відповідне рішення, як вказано, суд ухвалив 11 червня, врахувавши подовження термінів розгляду апеляції на рішення Стокгольмського арбітражу у Швеції та ймовірні додаткові відсотки за боргом, які "Газпрому" доведеться сплатити "Нафтогазу".

"Окрім того, Англійський комерційний суд зобов’язав "Газпром" при ухваленні нових рішень акціонерами Nord Stream про виплату дивідендів, отримувати згоду "Нафтогазу", або погодження суду для отримання таких коштів", - зазначили у НАК.

У компанії нагадали, що в березні Англійський комерційний суд обтяжив "Газпром" додатковими зобов’язаннями щодо неприховування та невиведення своїх активів з юрисдикцій Англії та Нідерландів. Крім того, за даними НАК, суд зобов’язав "Газпром" надати грошове забезпечення обсягом 200 млн дол. на рахунок суду чи ескроу-рахунок одного з лондонських банків як гарантію виконання вимог суду.

"Згідно з рішенням Англійського комерційного суду, примусове виконання рішення Стокгольмського арбітражу в транзитній справі між "Нафтогазом" і "Газпромом" на території Англії та Уельсу стане можливим після ухвалення рішення Апеляційним судом округу Свеа", - додали у НАК.

"Нафтогаз" намагається примусово стягнути з "Газпрому" 2,6 млрд дол. на виконання рішення Стокгольмського арбітражу. Апеляційний суд Швеції, який у червні минулого року заборонив "Нафтогазу" примусово стягувати з "Газпрому" 2,6 млрд дол., згодом скасував цю заборону.

28 лютого 2018 року Стокгольмський арбітражний трибунал ухвалив рішення на користь "Нафтогазу" у спорі з "Газпромом" щодо контракту на транзит газу. Трибунал підтвердив порушення "Газпромом" зобов’язань щодо обсягів транзиту, які, відповідно до чинного контракту становлять 110 млрд куб. м на рік, та присудив компенсацію у 4,63 млрд дол. Арбітражне рішення підтвердило юридичні зобов’язання "Газпрому" щодо поставок за транзитним контрактом. Обсяг транзиту зберігається до завершення терміну дії контракту 31 грудня 2019 року.

Українські Національні Новини

Економіка