ukenru
stavlennya-kitayu-do-viyni-v-ukrayini-stane-viznachalnim-dlya-vidnosin-z-nim-yes-fon-der-lyayen

Ставлення Китаю до війни в Україні стане визначальним для відносин з ним ЄС - фон дер Ляєн

 • 324226 переглядiв

КИЇВ. 30 березня. УНН. Ставлення Китаю до війни путіна проти України матиме життєво важливе значення для формування відносин із Європейським Союзом, Пекін має відіграти свою роль у досягненні "справедливого миру", заявила у четвер голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн у промові в Брюсселі напередодні поїздки до Пекіна, пише УНН.

Цитата

"Як постійний член Ради Безпеки, Китай зобов'язаний захищати принципи та цінності, що лежать в основі Статуту ООН. І Китай повинен грати конструктивну роль у просуванні справедливого миру. Але цей мир може бути справедливим лише в тому випадку, якщо він ґрунтується на відстоюванні суверенітету та територіальної цілісності України", - сказав фон дер Ляєн.

Голова Єврокомісії наголосила, що "Україна визначить умови справедливого миру, що вимагатиме виведення військ, що вторглися".

"Будь-який мирний план, який фактично закріпив би російські анексії, просто нежиттєздатний. Ми маємо бути відвертими в цьому питанні. Те, як Китай продовжуватиме взаємодіяти з війною путіна, буде визначальним фактором для розвитку відносин між ЄС і Китаєм", - підсумувала фон дер Ляєн.

Нагадаємо

Наприкінці лютого Пекін оприлюднив свою "позицію щодо політичного врегулювання української кризи", план із 12 пунктів, у якому пропонується "поважати суверенітет усіх країн", "відмовитися від менталітету холодної війни" та "припинити бойові дії", сподіваючись "почати мирні переговори".

Декількома днями раніше Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що Вашингтон має в своєму розпорядженні документи, які свідчать про те, що китайський уряд може планувати постачати зброю і боєприпаси до росії. Днями Блінкен заявив, що Китай "не перейшов межу" щодо летальної допомоги росії.

“Мирний план” щодо завершення війни росії проти України, запропонований Китаєм – є не резолюцією або декларацією, а лише думками, якими поділилася ця країна, та деякі пункти з ініціативи є незрозумілими, заявив Президент Володимир Зеленський.

Українські Національні Новини

Політика