ukenru
ssha-vveli-novi-sanktsiyi-proti-lidera-bosniyskikh-serbiv-milorada-dodika

США ввели нові санкції проти лідера боснійських сербів Мілорада Додіка

 • 15706 переглядiв

КИЇВ. 5 січня. УНН. Сполучені Штати в середу ввели нові санкції проти лідера боснійських сербів Мілорада Додіка, який прагне вивести Сербську Республіку зі складу збройних сил Боснії, звинувачуючи його в корупції та загрозі стабільності та територіальній цілісності Боснії і Герцеговини. Про це інформує УНН з посиланням на заяву Мінфіну США.

Цитата

"Дестабілізуюча корупційна діяльність Мілорада Додіка та спроби зірвати Дейтонські мирні угоди, мотивовані його власними інтересами, загрожують стабільності Боснії та Герцеговини та всього регіону", – заявив Браян Нельсон, заступник міністра фінансів з питань тероризму та фінансової розвідки.

Що було раніше

Боснія переживає найтяжчу політичну кризу з моменту закінчення війни в 1990-х роках, через побоювання розпаду після того, як боснійські серби заблокували роботу центрального уряду, а сербські законодавці проголосували за початок виведення Автономної Сербської Республіки з державних інституцій.

Війна Боснії 1992-1995 років між хорватами, мусульманами і сербами забрала життя близько 100 тисяч осіб. Війна була завершена Дейтонською мирною угодою за посередництва США.

Після закінчення війни 1992-1995 років Боснія складається з двох напівнезалежних половин - Сербської Республіки і Мусульмансько-хорватської федерації. Їх пов'язують слабкі центральні інститути, включаючи президентство і об'єднану армію. Боснійська армія була створена в 2006 році під тиском міжнародної спільноти і в даний час налічує близько 10 тисяч солдатів і цивільних службовців. Її створення розглядалося як вирішальний крок до територіальної цілісності Боснії.

Додік і раніше часто закликав до відокремлення Сербської Республіки, стверджуючи, що Боснія була "експериментом міжнародної спільноти" і "неможливою, нав'язаною країною".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США закликали лідера боснійських сербів припинити "сепаратистську риторику"

Українські Національні Новини

Новини Світу