ukenru
ssha-i-taliban-domovilisya-pro-termini-vivedennya-amerikanskikh-viysk-z-afganistanu

США і "Талібан" домовилися про терміни виведення американських військ з Афганістану

 • 17784 переглядiв

КИЇВ. 29 лютого. УНН. США і радикальний рух "Талібан" уклали угоду, покликану запустити мирний процес в Афганістані, за яким послідує поступове виведення військ з країни. Про це повідомляє УНН з посиланням на Sky News.

"Мирна угода між Сполученими Штатами і їх колись заклятим ворогом, "Талібаном", було укладено на церемонії, в наслідок чого США погодилися вивести всі свої війська з Афганістану", - пишуть у виданні.

Так, церемонія відбулася в столиці Катару Досі в присутності спостерігачів з 30 країн. 10 березня мають розпочатися міжафганські переговори за участю талібів, уряду Афганістану і легальних політичних сил країни.

Повідомляється, що угода передбачає:
- відмову "Талібану" співпрацювати з іншими терористичними організаціями;
- зняття США санкцій з членів руху "Талібан" до серпня 2020 року;
- скорочення іноземного військового контингенту протягом 135 днів до 8,6 тис. осіб;
- повне виведення військ США і НАТО протягом 14 місяців;
- звільнення 5 тис. ув'язнених з в'язниць Афганістану;
- відмова США втручатися у внутрішню політику Афганістану.

Угоду підписали спецпредставник США по Афганістану Залмай Халілзад і заступник лідера "Талібану", глава катарського політичного офісу руху мулла Абдулла Гані Барадар. На церемонії були присутні представники близько 30 країн. Від США був присутній держсекретар Майк Помпео, а від НАТО - генсекретар Єнс Столтенберг.

Помпео повідомив, що США будуть "уважно стежити" за дотриманням талібами угоди, і темпи виведення військ США з Афганістану будуть залежати від "їхніх дій".

"Таким чином ми зробимо так, щоб Афганістан ніколи більше не служив базою для міжнародних терористів", - сказав він.

Нагадаємо, що США проводять операцію в Афганістані в рамках операції "Непохитна свобода", розпочатої у відповідь на терористичний акт 11 вересня 2001 року. Це найдовша війна в історії США.

За даними ООН, з 2009 року в результаті збройного протистояння в Афганістані загинули або були поранені понад 100 тисяч мирних жителів.

Раніше УНН повідомляв, президент США Дональд Трамп заявив, що найближчим часом планується підписати мирну угоду з радикальним ісламістським рухом "Талібан".

Трамп зазначив, що США "досягають істотного прогресу" в процесі припинення участі у війні в Афганістані і повернення американських військових додому. Він також закликав талібів і афганський уряд "використовувати цю можливість для світу".

Українські Національні Новини

Новини Світу