ukenru
spravi-khizb-ut-takhrir-pravozakhisniki-povidomili-koli-figurantam-bilogirskoyi-grupi-ogolosyat-virok

"Справи Хізб ут-Тахрір": правозахисники повідомили, коли фігурантам "Білогірської групи" оголосять вирок

 • 20796 переглядiв

КИЇВ. 11 січня. УНН. Південний окружний військовий суд російського Ростова-на-Дону 12 січня о 10:00 за місцевим часом (о 9:00 за Києвом) оголосить вирок фігурантам Білогірської "справи Хізб ут-Тахрір" Енверу Омерову, Різі Омерову і Айдеру Джаппарову. Про це повідомляє громадська ініціатива "Кримська солідарність", інформує УНН.

"Ми проїхали 700 кілометрів на судове засідання по "Білогірській групі". Я припускав, що судовий процес буде закритим, але я, як і інші мої одновірці, вважаю це обов'язком і обов'язком кожного мусульманина - підтримати у важкій ситуації. Весь мій народ, ми прекрасно розуміємо те, що це огульне звинувачення. Звинувачення у тероризмі і екстремізмі. Вони такими не є. Це явно сфабрикована справа і ми з цим не згодні. Ми будемо завжди підтримувати, незважаючи ні на які проблеми, погодні умови, фінансові труднощі", - розповів активіст Енвер Абселямов, якого не пропустили до зали суду.

У "Кримській солідарності" повідомили також, що Айдер Джаппаров, Різа Омеров та Енвер Омеров вже виступили з останнім словом. На судовий процес у справі "Білогірської групи" допущений консул України у Ростові-на-Дону Юрій Довгуля.

Як зазначається у "Крим.Реалії", українські правозахисні організації вимагають від Росії негайно звільнити всіх політв'язнів, у тому числі фігурантів Білогірської "справи Хізб ут-Тахрір".

"У Криму продовжують проводити флешмоб на їх підтримку. Свої фотографії у підтримку кримських татар громадському об'єднанню "Кримська солідарність" надіслали понад 1000 осіб. Засідання Південного окружного військового суду 28 грудня, під час якого фігуранти Білогірської "справи Хізб ут-Тахрір" повинні були виступити з останнім словом, скасували через хворобу судді Романа Сапрунова", - пишуть у виданні.

Як повідомлялося раніше в УНН, російські слідчі не вказали на українське громадянство фігурантів "справи Хізб ут-Тахрір". Також раніше стало відомо, що фігурантів "справи Хізб ут-Тахрір" тримають в одиночних камерах у СІЗО.

Нагадаємо, після ранкових обшуків 10 червня 2019 року у будинках кримських татар в Алуштинському, Білогірському та Сімферопольському районах були затримані 8 чоловіків: Руслан Нагаєв, Ельдар Кантіміров, Руслан Месут, Ленур Халілов, Різа Омеров, Енвер Омеров, Айдер Джеппаров і Ескендер Сулейманов.

ФСБ Росії заявила, що слідчі заходи проходять у рамках кримінальної справи за ст. 205.5 (організація або участь у діяльності терористичної організації) і стосується релігійної організації "Хізб ут-Тахрір".

23 грудня 2020 року під час судового засідання у Південному окружному військовому суді у російському Ростові-на-Дону прокурори запросили 19 років колонії суворого режиму, з них 3 роки - у в'язниці, 1 рік і 9 місяців обмеження після звільнення, для Енвера Омерова і 13 років з відбуванням у колонії суворого режиму, з них 3 роки у в'язниці, з обмеженням 6 місяців після звільнення, для Різи Омерова. Айдеру Джеппарова - 18 років з відбуванням у колонії суворого режиму, з них 3 роки у в'язниці, 1 рік і 2 місяці обмеження після звільнення.

Представники міжнародної ісламської політичної організації "Хізб ут-Тахрір" називають своєю місією об'єднання всіх мусульманських країн в ісламському халіфаті, але вони відкидають терористичні методи досягнення цього і кажуть, що піддаються несправедливому переслідуванню у Росії і в окупованому нею у 2014 році Криму. Верховний суд Росії заборонив "Хізб ут-Тахрір" у 2003 році, включивши у список об'єднань, названих "терористичними".

Захисники заарештованих і засуджених по "справі Хізб ут-Тахрір" кримчан вважають їх переслідування мотивованим за релігійною ознакою. Адвокати відзначають, що переслідувані у цій справі російськими правоохоронними органами - переважно кримські татари, а також українці, росіяни, таджики, азербайджанці і кримчани іншого етнічного походження, які сповідують іслам. Міжнародне право забороняє вводити на окупованій території законодавство держави, що окуповує.

Українські Національні Новини

Політика