spetstribunal-sanktsiyi-peremovini-schodo-yevrointegratsiyi-ta-zbroya-golova-yevroparlamentu-nagolosila-na-golovnikh-aspektakh-pidtrimki-ukrayini

Спецтрибунал, санкції, перемовини щодо євроінтеграції та зброя: голова Європарламенту наголосила на головних аспектах підтримки України

 • 878348 переглядiв

ЛЬВІВ-КИЇВ. 4 березня. УНН. Європейський Союз має діяти у чотирьох напрямках задля пришвидшення перемоги України у війні, спровокованої росією – це пришвидшення процесу євроінтеграції, посилення санкційної політики проти росії, постачання Україні зброї та створення Спеціального трибуналу щодо злочинів рф. Про це на конференції United for Justice у Львові наголосила Голова Європейського парламенту Роберта Мецола, передає кореспондент УНН.

Цитата

“По-перше, коли ми говоримо, що Україна — це Європа, а Європа — це Україна, це означає, що переговори про вступ треба розпочинати якнайшвидше. Ми вражені прогресом України у виконанні рекомендацій Європейської комісії. Я вважаю, і парламент вважає, що в нас надзвичайний пришвидшений прогрес з обох сторін у цьому питанні”, – наголошу Голова Європарламенту.

Деталі

Другим, не менш важливим пунктом, Роберта Мецола називае посилення санкційної політики проти росії. Вона наголошує на необхідності впроваджувати нові пакети санкцій, куди мають увійти заборона імпорту та експорту російських алмазів, депутати держдуми рф, а також компанії, що підпорядковуються рф, та які досі функціонують на європейських ринках.

“Досі є прогалини, і є країни, які зловживають цими прогалинами. Куди нам рухатися далі? Якщо ми збираємось заборонити експорт, заборонити імпорт, то перш за все, це мають бути російські алмази. Ми говоримо про депутатів держдуми, які наближені до володимира путіна, які відіграють політичну роль у цій війні. Чому їх ще не санкціонували? Що вже казати про компанії, які досі є на європейських ринках? Думаю, настав час зупинитися і поставити запитання — чи достатньо ми зробили? І я думаю, ми могли б сказати, що ні”, – додає вона.

Третє питання, яке активно порушує ЄС спільно з партнерами – створення Спеціального трибуналу проти росії для покарання усіх винних у злочинах в Україні.

“Відповідальність за смерть невинних лежить в основні створення Спеціального трибуналу. Коли ми говоримо про мир – ми повинні говорити про відповідальність. Хто б не був відповідальний за ці злочини, він повинен заплатити, що означає, що нам потрібно знайти юрисдикцію для злочину”, – додає вона.

Мецола поінформувала про перемовини з Генеральним прокурором Андрієм Костіним, додавши, що є прогреси по цьому питанню. Зокрема, “на столі вже лежать гарні пропозиціі”.

“Ми зустрінемося з представниками ООН, нам треба переконатися, що ми маємо механізми, насамперед для збору доказів, а не для судового переслідування. Ми розуміємо, що для створення Спеціального трибуналу необхідно переконатись, що це відповідає статті 8 Римського статуту (воєнні злочини, скоєні протягом збройного конфлікту – ред.)”, – пояснила вона.

Окрім цього, ЄС та партнери мають продовжувати постачати Україні зброю для самооборони.

“Україні потрібна зброя, щоб захистити себе. Ми вже виділили три з половиною мільярди євро до Європейського фонду миру (за допомогою якого здійснюється постачання зброї Україні – ред.), але зрозуміло, що потрібно більше. Якщо ми хочемо врятувати Європу, то нам потрібно врятувати Україну. Якщо ми хочемо, щоб сусіди були врятовані, ми повинні їм допомогти. Тому потрібно більше зброї, нам потрібно більше активності, куди також слід враховувати протиповітряну оборону”, – резюмувала Роберта Мецола.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україні важливо, щоб Рада Європи сприяла розслідуванню воєнних злочинів: Кулеба про саміт у Рейк'явіку

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    Британці не бояться "ескалації" з боку Москви – посол

     • 962725 переглядiв

    Рашисти на Херсонщині обстріляли село Львове, є загиблий

     • 981121 переглядiв