Сьогодні, 18 березня, для православних християн розпочинається Великодній піст, який триватиме сім тижнів, і завершиться 5 травня, в день святкування Воскресіння Ісуса Христа, пише УНН.
Великодній піст вважається одним з найсуворіших, адже він припадає на останні тижні життя Ісуса Христа, його страту, та духовно готує людину до свята його Воскресіння – Великодня.
Під час Великоднього посту віряни мають більше часу проводити у молитвах, обов’язково сходити до церкви, щоб сповідатися.
У дні посту не бажано веселитися, влаштовувати гучні святкування та розваги. Є обмеження у харчуванні. Найбільш суворими є перший день посту та Страсна п’ятниця, коли вірянам рекомендують пити тільки воду.
Під час Великоднього суворо заборонено вживати м’ясо, яйця, молочні продукти. Раціон харчування у піст залежить від дня тижня:
– середа, п’ятниця – сироїдіння, дозволено вживати продукти, які не пройшли термічної обробки;
– понеділок – дозволено вживати гарячі страви, але без додавання олії;
– вівторок, четвер – можна додавати олію до гарячих страв;
– субота, неділя – людям, які не дотримуються суворого посту, можна вживати рибу.
Не дотримуватися посту можуть:
– хворі люди;
– вагітні жінки та мами, які нещодавно народили;
– діти до 14 років;
– люди, які тривалий час перебувають у дорозі;
– жителі прифронтових територій, зон бойових дій, військовослужбовці.