sloveniia-dodatkovo-vydilyt-5-milioniv-yevro-na-humanitarnu-dopomohu-v-op-rozkryly-detali-bezpekovoi-uhody

Словенія додатково виділить 5 мільйонів євро на гуманітарну допомогу: в ОП розкрили деталі безпекової угоди

 • 71703 переглядiв

Зеленський і Голоб підписали угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку. Словенія надасть військову допомогу, гуманітарну підтримку та сприятиме членству України в ЄС і НАТО.

У Вудстоку Президент України Володимир Зеленський і Прем’єр-міністр Словенії Роберт Голоб підписали Угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку між Україною та Республікою Словенія. Окремі блоки документа стосуються невійськової підтримки, передає УНН із посиланням на ОП.

Деталі

За даними ОП, Словенія вже надала Україні 13 пакетів військової допомоги (з урахуванням 2024 року) і має намір зберегти такий рівень підтримки впродовж усього десятирічного строку дії Угоди. Республіка Словенія також зобов’язується задовольняти нагальні потреби України для зміцнення безпекових можливостей.

Словенія сприятиме нашій державі у навчанні в межах Місії ЄС із військової допомоги Україні (EUMAM). Країни співпрацюватимуть у пошуку джерел фінансування для допомоги у впровадженні проєктів української оборонної промисловості.

Окремі блоки документа стосуються невійськової підтримки. Зокрема, Словенія додатково виділить 5 мільйонів євро на гуманітарну допомогу, економічне відновлення та гуманітарну програму "Зерно з України".

Крім того, в угоді йдеться про поглиблення співпраці у сферах інформаційної та кібербезпеки, боротьби з оргзлочинністю, розвідки та контррозвідки, а також гуманітарного розмінування.

В документі чітко закріплена всебічна підтримка з боку Словенії майбутнього членства України в ЄС і НАТО.

Нагадаємо

Загалом Україна підписала вже 25 двосторонніх безпекових угод: із Великою Британією, Німеччиною, Францією, Данією, Канадою, Італією, Нідерландами, Фінляндією, Латвією, Іспанією, Бельгією, Португалією, Швецією, Ісландією, Норвегією, Японією, США, ЄС, Естонією, Литвою, Польщею, Люксембургом, Румунією, Чехією та Словенією.

Антоніна Туманова

Війна

    Популярні

    Новини по темі