skasuvannia-perekhodu-mizh-litnim-na-zymovym-chasom-mozhut-nevdovzi-rozghlianuty-u-parlamenti-nardep

Скасування переходу між літнім на зимовим часом можуть невдовзі розглянути у парламенті - нардеп

 • 80514 переглядiв

Верховна Рада України розгляне законопроект про скасування переходу на літній час на наступному пленарному тижні.

Верховна Рада, як очікується, може розглянути у другому читанні законопроєкт про скасування переходу з літнього на зимовий час і навпаки на найближчому пленарному тижні. Про це повідомив у четвер народний депутат Ярослав Железняк, пише УНН.

Згідно з попереднім порядком денним, на найближчому пленарному тижні Рада розгляне вже у другому читанні законопроєкт спікера #4201, який передбачає скасування в Україні переходу з літнього на зимовий час і навпаки

- написав Железняк у Telegram.

"Дуже правильна ініціатива - буду підтримувати", - зазначив Железняк.

Додамо, очікується повторне друге читання законопроєкту, у минулому його не змогли підтримати і віддали на доопрацювання.

Деталі

Законодавчим актом пропонується, що на території України обчислення часу здійснюватиметься відповідно до київського часу, що є єдиним для всієї території України.

Відповідно до законопроекту, київський час - це час часової зони, в якій розташована столиця України - місто Київ, що відповідає другому часовому поясу в шкалі Всесвітнього координованого часу UTC+2.

Окрім того, згідно з документом, сезонний перехід часу на території держави не здійснюється.

Зі слів ініціаторів, законопроєкт зокрема спрямований на захист здоров’я населення, оскільки на думку більшості науковців та лікарів, щорічне переведення стрілок годинника на одну годину вперед і назад несе ряд негативних наслідків, викликає значне погіршення стану здоров’я громадян в період адаптації до "літнього" та "зимового" часу.

Довідково

Варто зазначити, що українці неодноразово закликали владу скасувати перехід на зимовий та літній час - припинити "перекручування стрілок" годинника.

Додамо, після голосування Єврокомісія запропонувала країнам ЄС в 2019 році відмовитися від сезонного переведення стрілок годинника і в індивідуальному порядку вибрати як постійний зимовий або літній час.

Так, з 2021 року кожна країна, що є членом Євросоюзу, зможе сама обирати: зберегти чинну систему переведення годинників чи взагалі відмовитися від неї.

Юлія Шрамко

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі

    КНУКіМ - лідер рейтингу "Найкращі мистецькі ЗВО України"

     • 12124 переглядiв

    На Філіппінах стався потужний землетрус

     • 15388 переглядiв