ukenru
skandal-iz-tenisistom-dzhokovichem-nabrav-obertiv-nastupnogo-tizhnya-vidbudetsya-sudove-zasidannya

Скандал із тенісистом Джоковичем набрав обертів: наступного тижня відбудеться судове засідання

 • 18459 переглядiв

КИЇВ. 6 січня. УНН. Сьогодні першій ракетці світу Новаку Джоковичу відмовили у в'їзді в Австралію на тлі шквалу протестів проти рішення надати йому звільнення від вакцинації проти COVID-19 для участі у Відкритому чемпіонаті Австралії з тенісу. Проте тенісиста не депортують принаймні до понеділка, 10 січня, пише УНН з посиланням на Reuters.

Деталі

Спортсмен відсиджувався в карантинному готелі в Мельбурні після того, як його адвокати домовилися, що залишаться з ним у країні на судове слухання у понеділок у справі про скасування заборони федерального уряду на його в'їзд.

Сага з Джоковичем зумовила міжнародний резонанс, а президент Сербії Олександр Вучич заявив, що найзнаменитіший спортсмен його країни зазнає переслідувань.

Прем'єр-міністр Австралії Скотт Моррісон на пресконференції заперечував твердження про переслідування.

Батько Джоковича повідомив сербським ЗМІ, що його сина помістили в ізолятор під охороною поліції, коли він приземлився в аеропорту Мельбурна приблизно о 23:30 за місцевим часом 5 січня після 14-годинного перельоту з Дубая.

На слуханні у Федеральному окружному та сімейному суді Австралії у четвер увечері юристи Джоковича та уряду погодилися, що гравець може залишатися в країні як мінімум до понеділка, коли у його справі заплановано повне слухання.

Нік Вуд, адвокат Джоковича, раніше сказав судді, що австралійській федерації тенісу необхідно дізнатись про участь спортсмена у турнірі до вівторка.

Контекст

Австралійська влада 6 січня анулювала візу сербського тенісиста Новака Джоковича, який прилетів у середу ввечері до Мельбурна для участі в Australian Open.

За словами міністра охорони здоров'я Австралії Грега Ханта, причиною скасування візи стало те, що сербський тенісист не надав доказів законного медичного звільнення від вакцинації.

Затримання тенісиста

Сербський тенісист був затриманий у середу ввечері в аеропорту Мельбурна через проблеми з документами.

Як з'ясувалося, візи, отримані командою перед поїздкою, не передбачають можливості в'їхати до Австралії з медичним визволенням від вакцинації проти COVID-19. Крім того, у співробітників ABF виникли сумніви щодо того, що причини, через які тенісист відмовляється від вакцинації, відповідають вимогам австралійського уряду. "ABF звернулася до уряду штату Вікторія, щоб переконатися, що влада штату дійсно підтримує дозвіл на в'їзд (Джоковича), і запросила додаткову інформацію про причини медичного звільнення для тенісиста", - цитує газета Sydney Morning Herald прес-секретаря прикордонної служби.

В уряді штату заявили, що не знають причин, сербський спортсмен отримав медичне звільнення від щеплення проти коронавірусу, і не надавати йому підтримки. "Ми не будемо надавати Новаку Джоковичу індивідуальну візову підтримку для участі у Відкритому чемпіонаті Австралії 2022 року", - зазначила виконуюча обов'язки міністра спорту штату Яала Пулфорд на своїй сторінці у Twitter.

Раніше Моррісон заявив, що спортсмен "має надати об'єктивні докази того, що він не може бути вакцинований за медичними показаннями". “Якщо цих доказів буде недостатньо, то з ним не звертатимуться інакше, ніж з кимось іншим, і він полетить додому наступним рейсом. Для Новака Джоковича не повинно бути жодних особливих правил”, - наголосив прем'єр.

Участь Джоковича в Australian Open

Організатори Australian Open підтвердили 5 січня, перша ракетка світу Джокович отримав дозвіл на в'їзд у країну та участь у турнірі на підставі медичного звільнення від вакцинації проти COVID-19. Це повідомлення викликало різко негативну реакцію в країні і спричинило жорстку критику як на адресу самого спортсмена, так і на адресу федеральної та регіональної влади Австралії, яка зіткнулася зі звинуваченням у практиці подвійних стандартів.

У Федерації тенісу Австралії та уряді штату Вікторія заявили про те, що Джокович отримав дозвіл на в'їзд у країну, оскільки надав переконливі докази того, що він не може бути вакцинований, проте місцеві ЗМІ та австралійські користувачі соціальних мереж поставилися до цих тверджень зі скептицизмом.

Джоковичу 34 роки, на його рахунку 20 перемог на турнірах Великого шолома, дев'ять разів вигравав Australian Open, у тому числі у 2021 році, шість разів – Вімблдон, тричі – US Open, двічі – Roland Garros. Загалом на його рахунку 86 перемог на турнірах під егідою Асоціації тенісистів-професіоналів. Також Джокович є бронзовим призером Олімпійських ігор у Пекіні (2008).

Australian Open відбудеться з 17 до 30 січня у Мельбурні.

Українські Національні Новини

Спорт