si-tszinpin-zaklikav-lideriv-rf-iranu-ta-inshikh-u-shos-zmitsnyuvati-zvyazki-ta-protistoyati-sanktsiyam

Сі Цзіньпін закликав лідерів рф, Ірану та інших у ШОС зміцнювати зв'язки та протистояти санкціям

 • 1175479 переглядiв

КИЇВ. 4 липня. УНН. Глава Китаю Сі Цзіньпін у вівторок закликав лідерів росії, Ірану та інших держав Шанхайського альянсу зміцнювати зв’язки та протистояти санкціям, повідомляє AFP, пише УНН.

Деталі

Сі "закликав до зусиль для збереження регіонального миру та забезпечення спільної безпеки", заявило державне інформаційне агентство Xinhua, додавши, що він закликав країни-члени ШОС "посилити свою солідарність".

російський диктатор володимир путін, як повідомляється, подякував ШОС, штаб-квартира якого в Пекіні, взявши участь у своєму першому саміті після одноденного "заколоту" власника пвк "вагнер" євгенія пригожина.

"росія впевнено протистоїть і буде протистояти зовнішньому тиску, санкціям і провокаціям", - сказав путін блоку.

"Хочу подякувати колегам з країн ШОС, які висловили підтримку діям російського керівництва щодо захисту конституційного ладу, життя і безпеки громадян", - додав путін.

За останні роки Китай і росія розширили економічну співпрацю та дипломатичні контакти, а їхнє стратегічне партнерство лише зміцнилося після вторгнення москви в Україну, зауважує видання.

Хоча Китай заявляє, що є нейтральною стороною в українському конфлікті, західні країни критикують його за відмову засудити наступ москви.

На саміті ШОС, який у вівторок привітав Іран як свого дев’ятого члена, також спостерігалися "явні нападки" прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді на Пакистан, який є його головним суперником, але також і членом ШОС.

"Деякі країни використовують транскордонний тероризм як інструмент у своїй політиці, (вони) дають притулок терористам", - сказав Моді, господар віртуальної зустрічі, не називаючи конкретних країн.

Індія регулярно звинувачує Пакистан у допомозі повстанським групам, а історія двох ядерних сусідів загрузла у насильстві та кровопролитті.

Пакистан також взяв участь у саміті, а прем’єр-міністр Шехбаз Шаріф засудив «гідроголового монстра тероризму та екстремізму», водночас попередивши, що «необхідно уникати будь-якої спокуси використовувати його як палицю для отримання дипломатичних очок».

І Індія, і Пакистан заявили, що Афганістан залишається ключовою проблемою, причому Моді попередив про ризик, що він є базою для «поширення нестабільності», тоді як Шаріф закликав до «термінового перезавантаження» міжнародної взаємодії з правителями "Талібану".

Іншими членами ШОС, створеної в 2001 році для обговорення питань безпеки та економіки, є Казахстан, Киргизстан, Таджикистан і Узбекистан.

Іран сьогодні приєднався до ШОС як повноправний член, при цьому Тегеран останніми місяцями активізував свою дипломатію як з друзями, так і з ворогами, прагнучи зменшити свою ізоляцію, покращити свою економіку та проектувати силу, пише видання.

Союзнику росії білорусі, яка має статус спостерігача, також повідомили, що вона стане повноправним членом на наступному саміті ШОС.

Нагадаємо

У травні міністр закордонних справ Китаю Цінь Ган запевнив своїх російських та індійських колег у поглибленні двосторонніх зв'язків, пообіцявши, що "координація та співпраця" лише зміцнюватимуться на знак солідарності з двома найбільшими сусідами Китаю.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    російський МіГ-31 впав на камчатці - росЗМІ

     • 579997 переглядiв

    Кордон на півночі посилили через ситуацію із ЗАЕС - Наєв

     • 509202 переглядiв