serbiia-vidkryla-hazoprovidnyi-interkonektor-z-bolhariieiu-tse-zmenshyt-yii-zalezhnist-vid-rosiiskoho-hazu

Сербія відкрила газопровідний інтерконектор з Болгарією, це зменшить її залежність від російського газу

 • 118383 переглядiв

Сербія завершила будівництво газопроводу, що з'єднує її з Болгарією, диверсифікувавши постачання газу з Росії, на відкритті якого були присутні лідери Сербії, Болгарії та Азербайджану. Трубопровід забезпечує доступ до азербайджанського газу і терміналу ЗПГ в Греції.

Сербія завершила будівництво інтерконектора до трубопроводу в Болгарії, що дозволило балканській країні диверсифікувати постачання газу та зменшити залежність від Росії. Про це пише німецьке видання Deutsche Welle, передає УНН.

Деталі

Зазначається, що у церемонії відкриття трубопроводу взяли участь президент Сербії Александар Вучич і його болгарський і азербайджанський колеги Румен Радев і Ільхам Алієв.

Завдяки цьому інтерконектору ми забезпечуємо альтернативні постачання газу, окрім російського газу

заявила міністр енергетики Сербії Дубравка Джедович Ханданович.

Доповнення

Новий трубопровід, що з’єднує Сербію з Болгарією, яка є членом ЄС, має на меті зменшити залежність Сербії від російського газу. Сербія та інші країни Центральної та Південно-Східної Європи тепер матимуть доступ до азербайджанського експорту.

Трубопровід, який пролягає від болгарського міста Нові Іскир до сербського міста Ніш, дасть Белграду доступ до газу з Азербайджану та до термінала СПГ у грецькому порту Александруполіс.

15 листопада Сербія підписала з Азербайджаном угоду про закупівлю з 2024 року 400 млн кубометрів природного газу на рік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Китай і Сербія підписали угоду про вільну торгівлю

Потужність 170-кілометрового (105-мильного) газопроводу на сербській стороні становить 1,8 мільярда кубометрів на рік, що становить 60% річної потреби країни в газі, яка становить близько 3 мільярдів кубометрів.

Європейський Союз підтримав проєкт грантами на загальну суму 49,6 мільйона євро і позиками у розмірі 25 мільйонів євро. Сама Сербія не є членом ЄС, але веде переговори про приєднання до блоку з 2014 року.

Лілія Подоляк

Економіка

    Популярні

    Новини по темі

    "Говорив з Орбаном максимально відверто" — Зеленський

     • 37952 переглядiв