ukenru
senat-zatverdiv-blinkena-na-posadu-derzhsekretarya-ssha-chogo-ochikuvati-ukrayini

Сенат затвердив Блінкена на посаду держсекретаря США: чого очікувати Україні

 • 14340 переглядiв

КИЇВ. 26 січня. УНН. Сенат США затвердив кандидатуру досвідченого дипломата Ентоні Блінкена на посаду держсекретаря США. Він може скласти присягу і заступити на посаду вже до кінця дня сьогодні, повідомляє "Голос Америки". Для того, аби ви краще зрозуміли, чого очікувати Україні від цього призначення УНН зібрав для вас висловлювання Блінкена щодо найважливіших тем.

Блінкен про оборонну допомогу Україні

Як повідомляли ЗМІ, під час слухань в Комітеті Сенату з міжнародних відносин минулого тижня, Блінкен озвучив свої пріоритети у політиці щодо України і, зокрема виступив за надання оборонної допомоги країні.

“Я підтримую надання Україні оборонної допомоги”, - заявив дипломат під час сенатських слухань у вівторок, 19 січня.

Саме американська допомога свого часу дала можливість українському війську посилити позицію України у війні на сході, - переконаний Блінкен.

“Я дуже підтримую, щоб продовжити забезпечення України ... програмою з тренування. На мою думку, це справді був успіх, коли впродовж кількох адміністрацій ми змогли ефективно тренувати і допомагати їм різними способами, і українці досягнули істотної поступу у спроможності протистояти агресії яка іде від Росії”, - зазначив Ентоні Блінкен.

Блінкен про загрози для України

Дипломат також наголосив, що, окрім зовнішньої загрози, Україна має серйозні внутрішні виклики.

"Якщо загрозою України ззовні є Росія, то її внутрішніми загрозами є корупція, брак інституцій, які можуть ефективно вести країну. І ми повинні допомогти українцям з цим також справитись, тому що навіть якщо ми успішно триматимемо Росією на відстані, але загроза всередині продовжуватиметься, їм буде дуже важко збудувати життєздатну демократію”, - зазначив номінований на посаду Держсекретаря США Блінкен.

Блінкен про проект "Північний потік-2"

Адміністрація обраного американського президента Джозефа Байдена буде робити все можливе, щоб зупинити будівництво російського газопроводу "Північний потік - 2", і має намір намагатися переконати в цьому партнерів в Євросоюзі, заявив Блінкен.

Він допустив при цьому, що європейські партнери США можуть і не погодитися зупинити будівництво. “Я рішуче налаштований на те, щоб зробити все можливе, щоб запобігти завершенню (цього проекту)”, — сказав він.

“Ми будемо намагатися переконати їх (партнерів в Європі) зупинити його (проект). Але, якщо це не вдасться, я думаю, що нам треба буде серйозно розглянути всі ті (санкційні) інструменти, які у нас є, в тому числі ті, що ви (Конгрес США) надаєте”, - додав Блінкен.

Блінкен також заявив, що нова адміністрація США має намір вивчити доцільність посилення санкцій відносно Росії.

Додамо

Ще у листопаді 2020 року ЗМІ повідомляли, що Джозеф Байден має намір призначити свого давнього союзника Ентоні Блінкена державним секретарем Сполучених Штатів Америки.

Раніше, в адміністрації колишнього президента США Барака Обами Блінкен обіймав другу за значенням посаду в Держдепі.

Українські Національні Новини

Політика