ukenru
rosiya-u-spravi-mn17-obrala-strategiyu-liviyi-zerkal

Росія у справі МН17 обрала стратегію Лівії – Зеркаль

 • 8058 переглядiв

КИЇВ. 17 липня. УНН. У справі щодо трагедії рейсу МН17 у 2014 році проступає все більше аналогій з кейсом щодо вибуху на борту лайнера над шотландським містом Локербі в грудні 1988 року. Про це у Facebook написала заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль, передає УНН.

"У трагедії МН17 проступає все більше аналогій з Локербі. Знадобилося 15 років перш, ніж Лівія визнала свою відповідальність і виплатила компенсації за підірваний літак Pan Am 103. Були використані усі можливі інструменти – розслідування, суди, міжнародні договори, резолюції Ради Безпеки тощо", - написала Зеркаль.

Вона нагадала, що весь час, поки велося розслідування, винна держава заперечувала свою причетність, перешкоджала правосуддю над виконавцями і робила все, аби самій уникнути відповідальності.

"Росія свідомо обрала таку ж стратегію щодо збитого літака МН17. Впродовж цих 5 років ми бачимо з боку РФ лише ветування і блокування рішень, ігнорування запитів про правову допомогу, продукування фальшивих теорій тощо. А отже російська стратегія апріорі програшна", - зазначила заступник міністра.

На думку Зеркаль, єдине, на що може розраховувати РФ, – це помилки та недоліки під час розслідувань та судових процесів, тому Росія "так завзято тиражує політичні заяви малайзійських політиків".

"Але при цьому не помічає, що правоохоронні органи Малайзії активно працюють у рамках слідства. Ці 5 років розслідування в умовах протидії з боку РФ навчили нас, як не припускатися помилок", - зауважила вона.

"Усі держави, що постраждали від збиття літака МН17, конструктивно співпрацюють. Ведеться ретельне і незалежне слідство. Створено правові умови для справедливого і якісного судового розгляду кримінальних справ проти виконавців.

Використовуються усі міжнародно-правові механізми притягнення до державної відповідальності Росії. Це складно, але варте того. Справедливість буде відновлено. Росія свідома цього і знає, що не зможе її уникнути", - додала Зеркаль.

Нагадаємо, п'ять років тому – 17 липня 2014 року – на сході України був збитий літак Boeing 777 компанії Malaysia Airlines рейсу MH17.

Довідково: у грудні 1988 року на борту лайнера американської авіакомпанії Pan Am над Локербі прогримів вибух, в результаті якого загинули 270 осіб.

У 1999 році після тривалих переговорів тодішній глава Лівії, полковник Муаммар Каддафі погодився видати підозрюваних за умови, що суд відбудеться на нейтральній території. У квітні 1999 року підозрювані були передані шотландській поліції в голландському Утрехті, де на колишній американській військовій базі відбувся суд з дотриманням шотландських законів. У 2001 році суд виніс обвинувальний вирок щодо підсудних.

Українські Національні Новини

Політика