rosiya-ostatochno-viyshla-z-dogovoru-pro-skorochennya-kilkosti-ozbroyen-v-yevropi

росія остаточно вийшла з договору про скорочення кількості озброєнь в Європі

 • 59604 переглядiв

КИЇВ. 7 листопада. УНН. росія остаточно вийшла з Договору про звичайні збройні сили в Європі (ДЗЗСЄ). Він встановлює обмеження на розмір збройних сил і визначає граничні чисельності озброєнь, розгорнутих сторонами у Європі. Про це повідомляє УНН із посиланням на міністерство закордонних справ рф.

Цитата

«О 00:00 годині 7 листопада 2023 р. завершилася передбачена ДЗЗСЄ процедура виходу росії з цього Договору. Таким чином, міжнародно-правовий документ, дія якого була припинена нашою країною ще 2007 року, остаточно пішов для росії в історію», - йдеться у повідомленні.

Деталі

В заяві йдеться, що низка положень ДЗЗСЄ (насамперед флангові обмеження) «перестали відповідати інтересам росії».

Також в мзс рф звинуватили США в запуску процесу розширення НАТО, через що країни Альянсу нібито стали обходити групові обмеження Договору.

Як вважають в російському зовнішньополітичному відомстві, західні учасники переоцінили можливості "впливу" на росію і ступінь зацікавленості в рф Договорі.

Призупинивши дію ДЗЗСЄ в 2007 році, росія, як стверджується, нібито була згодна на обговорення шляхів відновлення контролю над звичайними озброєннями в Європі. Однак Захід «не скористався такою можливістю».

«З урахуванням прямої відповідальності країн НАТО за розпалювання конфлікту в Україні, а також прийняття до альянсу Фінляндії та розгляду аналогічної заявки Швеції, навіть формальне збереження ДЗЗСЄ стало неприйнятним з точки зору корінних інтересів безпеки росії», - вказали в мзс рф.

Нагадаємо

У травні російський президент володимир путін ініціював процес формальної денонсації в рф Договору про звичайні збройні сили в Європі (ДЗЗСЄ)

Доповнення

Договір про звичайні збройні сили в Європі було підписано 1990 року й оновлено 1997-го. Безстрокова угода передбачала створення системи для обмеження кількості звичайних озброєнь - танків, бойових броньованих машин, артилерійських знарядь, бойових літаків і ударних вертольотів.

Але адаптований договір ратифікували тільки чотири країни - росія, білорусь, Казахстан і Україна, хоча документ підписали представники тридцяти держав. У результаті росія оголосила в 2007 році про мораторій на виконання умов угоди.

У березні 2015 року росія призупинила свою участь у засіданнях Спільної консультативної групи з ДЗЗСЄ, завершивши таким чином процес призупинення свого членства в договорі.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    У Києві збили прикордонницю на блокпосту

     • 102761 переглядiв