ukenru
rosiya-khoche-tayemnogo-golosuvannya-v-oon-na-propozitsiyu-zasuditi-aneksiyu-regioniv-ukrayini-reuters

росія хоче таємного голосування в ООН на пропозицію засудити анексію регіонів України - Reuters

 • 193840 переглядiв

КИЇВ. 6 жовтня. УНН. росія лобіює таємне голосування замість публічного, коли Генеральна Асамблея ООН, що складається з 193 членів, наступного тижня розгляне питання про те, чи слід засудити дії Москви з анексії чотирьох частково окупованих регіонів України після проведення так званих "референдумів". Про це УНН пише посилаючись на агенство Reuters.

Деталі

Україна та її союзники засудили "вибори" у Донецьку, Луганську, Херсоні та Запоріжжі як незаконні та примусові. Розроблена Заходом резолюція Генеральної Асамблеї ООН засудить російські незаконні так звані "референдуми" та спробу незаконної анексії територій, де відбувалося "голосування".

"Це явно політизована та провокаційна подія, спрямована на поглиблення розколу в Генеральній Асамблеї та подальший поділ її членів", - написав постійний представник росії в ООН василь небензя у листі до держав ООН, з яким ознайомилося агентство Reuters.

Він стверджував, що таємне голосування є необхідним, тому що західне лобіювання означає, що "може бути дуже складно, якщо позиції будуть висловлені публічно". Дипломати заявили, що Генеральна Асамблея, ймовірно, має публічно проголосувати за таємне голосування.

Контекст

Минулого тижня росія наклала вето на аналогічну резолюцію в Раді Безпеки.

"Якщо міжнародне співтовариство не відреагує, можуть з'явитися заяви про те, що ніхто не звертає уваги, і тепер це карт-бланш для інших країн, щоб зробити те саме або визнати те, що зробила росія", - заявив у середу посол Європейського союзу в ООН Улоф Скуг.

Він сказав, що ЄС проводить широкі консультації з країнами-членами ООН перед можливим голосуванням у середу.

Дії в ООН відображають те, що сталося 2014 року після анексії росією українського Криму. У Раді безпеки росія наклала вето на проект резолюції, яка виступала проти "референдуму" про статус Криму та закликала країни не визнавати його.

Потім Генеральна Асамблея ухвалила резолюцію про визнання "референдуму" недійсним 100 голосами за, 11 проти та 58 формально утриманих, у той час як два десятки країн не брали участі у голосуванні.

росія намагається пом'якшити свою міжнародну ізоляцію після того, як майже три чверті членів Генеральної Асамблеї проголосували за те, щоб оголосити Москві догану і вимагати від неї вивести свої війська протягом тижня після її вторгнення.

Напередодні голосування Генеральної Асамблеї у квітні за усунення росії від Ради з прав людини Москва попередила країни, що голосування розглядатиметься як "недружнє" з наслідками для їхніх відносин.

Українські Національні Новини

Новини Світу