rosiia-vpershe-ne-potrapyla-do-vykonavchoi-rady-orhanizatsii-iz-zaborony-khimichnoi-zbroi

росія вперше не потрапила до виконавчої ради Організації із заборони хімічної зброї

 • 29653 переглядiв

росію не переобрали до складу Виконавчої ради Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) на наступний рік.Про це йдеться на акаунті організації у соцмережі Х, передає УНН.

Деталі 

росія вперше втратила своє місце у виконавчій раді ОЗХЗ, не отримавши необхідну кількість голосів. москва отримала 65 голосів за необхідного мінімуму в 66 голосів.

Водночас від Східноєвропейської групи місця у Виконавчій раді ОЗХО отримала Україна, набравши 126 голосів, Польща – 123 голоси та Литва – 76 голосів.

Доповнення 

У заяві організації зазначається, що за підсумками виборів країн-членів до Виконавчої ради для представництва у 2024 році увійшли такі держави  Україна, Польща, Литва, Бельгія, Данія, Греція, Нова Зеландія, Іспанія, Алжир, Гана, Нігерія, Південна Африка, Бангладеш, Іран, Малайзія, Пакистан, Чилі, Еквадор, Сальвадор, Гватемала.

Довідково

ОЗХЗ (англ. OPCW) є незалежною міжнародною організацією, створеною за підтримки ООН у 1997 році після набрання чинності Конвенцією про заборону хімічної зброї, відкритою для підписання у січні 1993 року. 

ОЗХЗ має три основні органи: Конференція держав-учасниць, Виконавча рада та Технічний секретаріат. Засідання Виконавчої ради проводять 4 рази на рік або більше за потребою.

Серед основних завдань організації є забезпечення контролю за дотриманням заборони на використання хімзброї, ліквідації її запасів, надання допомоги державам у забезпеченні захисту від хімзброї, стеження за дотриманням та виконанням Конвенції.

Нагадаємо 

росію також уперше в історії вилучили з виконавчої ради ЮНЕСКО, що стало черговим кроком ослаблення міжнародної ролі рф.

Володимир Омельченко

Політика

    Популярні

    Новини по темі