Цитата
“Перший аспект – це фізична доступність до продукції. В Україні достатнє виробництво усіх основних видів продукції, в тому числі молочної та м’ясної. Спостерігається тенденція до відновлення після різкого падіння на початку війни. Другий аспект – ціни на цю продукцію та вплив енергетичної кризи”, – зазначив Висоцький.
Деталі
Він додав, що завдяки адаптивності наших виробників ситуація стабілізується. Тому, за словами Тараса Висоцького, різких коливань цін не передбачається.
Для цього Уряд впроваджує програми підтримки для виробників. Зокрема, це програма доступного кредитування «5-7-9», продовження якої заплановано на поточний рік. Також Мінагрополітики веде роботу щодо можливості надання виробникам доступу до безперебійного електропостачання цих підприємств.
Щодо впливу енергетичної кризи, Тарас Висоцький зазначив, що малі та середні виробники вистояли. Це підтверджують показники – з жовтня минулого року виробництво зменшилось на 2%.
“Енергетика може впливати на ціноутворення загалом. Щодо м’ясної та молочної продукції, то в структурі собівартості – це не більше 5-10%, залежно від типу продукції. Наразі критичного впливу енергетичної кризи на виробництво не передбачається”, - підсумував заступник міністра.
Доповнення
В грудні повідомлялося, що перебої з електропостачанням суттєво не вплинуть на вартість продуктів харчування та не спровокують дефіциту на них.