rf-rozpovsiudzhuie-feik-vyhadanoho-avtora-pro-prykhovane-prezydentom-ukrainy-volodinnia-yakhtamy

рф розповсюджує фейк вигаданого автора про "приховане президентом України володіння яхтами"

 • 25662 переглядiв

Росія поширює фейкові новини від вигаданого автора, який стверджує, що президент України Зеленський приховує через підставних осіб право власності на яхти вартістю 75 мільйонів доларів.

У Центрі протидії дезінформації РНБО розвінчали фейк, який поширює сенегальське видання SENE.NEWS, в якому, згідно з першоджерелом "журналіста" Шахзада Насіра, повідомляється про начебто про приховування президентом Зеленським яхт вартістю 75 млн доларів через довірених осіб. Складовою фейку є вигадані фото документів, які нібито підтверджують купівлю яхт; крім того, автор першоджерела неідентифікований за місцем роботи, а його особистий канал генерується використанням ШІ.

Про це передає УНН із посиланням на Центр протидії дезінформації РНБО України.

Дезінформаційна компанія рф в Африці розповсюджує фейки про "яхти президента Зеленського".

Контекст

У листопаді 2023 року сенегальське видання SENE.NEWS опублікувало статтю "Президент України Зеленський використовує довірених осіб, щоби приховати своє володіння яхтами вартістю 75 млн доларів".

Першоджерелом для матеріалу стало відео на YouTube-каналі так званого журналіста Шахзада Насіра. Виявлено, що даний канал містить лише два відео і обидва спрямовані на дискредитацію Зеленського та згенеровані з використанням ШІ.

У соцмережі Х також зареєстрований обліковий запис Шахзада Насіра, де він вказаний як репортер вебсайту новин Emirates 24/7.

За інформацією ЦПД, автор із таким ім'ям на сайті Emirates 24/7 насправді відсутній. Також відсутні й будь-які попередні роботи такого "журналіста".

Важливо: Складовою фейку є фото документів, які нібито підтверджують купівлю яхт. Але вказані судна досі продаються, що підтверджує італійський фактчекінговий ресурс Open online.

ЦПД вказує, що саме пропагандистські канали рф активно поширювали фейк з африканського видання для дискредитації президента України Володимира Зеленського.

Нагадаємо

рф поширює "новину" про присутність іноземних спостерігачів на нелегітимних "виборах" у тимчасово окупованому Криму, тоді як насправді жодна авторитетна міжнародна організація не направила своїх спостерігачів на ці псевдовибори.

Російський ракетний удар був спрямований на інфраструктуру Одеського порту під час офіційного візиту Зеленського з прем'єр-міністром Греції, але не влучив у президентський кортеж, як про це неправдиво повідомили російські ЗМІ.

У Рубіжному голоси "виборців" збирають на маршрутці - Луганська ОВА 14.03.24, 09:18

Ігор Тележніков

Війна

    Популярні

    Новини по темі

    Сильний землетрус стався у Чорногорії

     • 27788 переглядiв