reuters-u-yes-pomiakshyly-zaboronu-shchodo-tankeriv-u-12-u-paketi-sanktsii-proty-rf

Reuters: у ЄС пом'якшили заборону щодо танкерів у 12-у пакеті санкцій проти рф

 • 31409 переглядiв

Країни ЄС близькі до узгодження 12-го пакету санкцій проти рф, включаючи заборону на російські алмази та жорсткіші заходи для забезпечення дотримання стелі ціни на нафту, але пом'якшує заборону на продаж танкерів

Країни Європейського Союзу близькі до угоди щодо запропонованого 12-го пакету санкцій проти рф, орієнтованої на заборону на алмази російського походження та нові заходи щодо обмеження поставок російської нафти, з посиланням на чотири особи, знайомі зі справою, повідомило 11 грудня Reuters, пише УНН.

Деталі

Хоча основна частина нових заходів - це заборона на непромислові російські алмази, країни ЄС також прагнуть ускладнити обхід санкцій, включаючи стелю цін на нафту країн "Групи семи", вказує видання.

У тексті, як повідомляється, передбачені жорсткіші заходи, що дозволяють довести, що російська нафта торгується нижче стелі цін, оскільки останні місяці дотримання вимог слабшає.

"Однак один елемент, спрямований на те, щоб завадити рф нарощувати свій так званий тіньовий флот, був пом'якшений", - пише видання.

Спочатку, як вказано, Єврокомісія хотіла заборонити продаж старих танкерів російським підприємствам або їх використання в рф, а також організаціям, які можуть використовувати танкери для обходу стелі цін на нафту країн G7, "але цей пункт був виключений". Одне з джерел повідомило, що середземноморські країни із сильними судноплавними компаніями стурбовані тим, що ці заходи можуть поставити їх у невигідне конкурентне становище.

"В останньому проекті судноплавним компаніям тепер потрібно лише "звітувати" про такі продажі", - зазначає видання.

Чиновники з країн-членів ЄС мали зустрітися у понеділок увечері і, як очікувалося, внести подальші зміни до тексту, але не суттєво, повідомили джерела, додавши, що він навіть міг бути ухвалений пізніше в понеділок.

Стаття 12G у пропозиції, як повідомляється, також була уточнена до більш короткого списку товарів подвійного призначення, включаючи зброю, оскільки більшість країн ЄС заявили, що початковий список митних кодів був надто широким і завдав би шкоди їхній зовнішній торгівлі.

У запропонованому пакеті компанії ЄС, як зазначається, мають змусити своїх контрагентів підписати контракти, які забороняють реекспорт до росії. За словами джерел, ця стаття поширюватиметься на вже існуючі контракти з поетапним переходом.

В останньому робочому проекті також скасовано вимогу попереднього дозволу держав-членів для "будь-якого переказу коштів" російською юридичною особою або російським громадянином, який проживає в росії, з ЄС. Натомість банки та російські юридичні чи фізичні особи повинні будуть повідомляти у відповідні національні регулятори ЄС про перекази щонайменше 100 000 євро (107 510 доларів США), які потім повідомлятимуть про це виконавчій владі ЄС.

Найбільшим предметом розбіжностей, як вказано, залишається звільнення від санкцій товарів для особистого користування, при цьому держави-члени сперечаються, чи слід звільняти від санкцій автомобілі з російськими номерними знаками, що ввозяться до ЄС.

Держави-члени також продовжують переговори про перехідні терміни для введення заборон на імпорт деяких металевих виробів, таких як сталеві сляби та залізо.

Найбільш значущим новим заходом є пряма заборона на імпорт непромислових російських алмазів з 1 січня, яка, за словами джерел, уже узгоджена, а також поетапна непряма заборона на імпорт російських алмазів з інших джерел.

Останнє, як повідомляється, буде зроблено спільно з країнами "Групи семи", які минулого тижня оголосили про заборону російських алмазів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Reuters: США та союзники тиснуть на Ліберію, Маршаллові острови та Панаму через нафтові санкції проти рф

Юлія Шрамко

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    МВФ очікує від України стратегії доходів

     • 52830 переглядiв