ukenru
rada-ukhvalila-zakonoproekt-pro-aviapravila-yakiy-vse-sche-stvoryuye-riziki-dlya-movnogo-zakonodavstva

Рада ухвалила законопроект про авіаправила, який все ще створює ризики для мовного законодавства

 • 15638 переглядiв

КИЇВ. 17 червня. УНН. Рада ухвалила на повторному першому читанні проект закону № 3683 щодо удосконалення порядку розроблення, прийняття та впровадження авіаційних правил України. Рішення підтримало 247 народних депутатів України, передає кореспондент УНН.

Деталі

Так, законопроектом передбачено внесення змін до Повітряного кодексу України в частині визначення, що авіаційні правила України розробляються, приймаються і впроваджуються відповідно до стандартів і рекомендованої практики Міжнародної організації цивільної авіації, нормативних актів Міжнародної асоціації повітряного транспорту, Європейської асоціації з безпеки аеронавігації (Євроконтролю), Європейського агентства з безпеки польотів, інших міжнародних авіаційних організацій та з урахуванням законодавства Європейського Союзу у галузі цивільної авіації.

Авіаційні правила України, розроблені відповідно до нормативних актів Європейського агентства з безпеки польотів і які містять положення технічних стандартів та вимог для сертифікації, нагляду та експлуатації повітряних суден, є нормативно-технічними та можуть прийматися мовою оригіналу;

Також пропонується внести зміни до Закону України "Про технічні регламенти та оцінку відповідності", Закону України "Про стандартизацію" та Закону України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності".

Зазначимо, що, згідно з запропонованими змінами до Повітряного кодексу, Авіаційні правила України є нормативно-технічними документами та можуть прийматися мовою оригіналу.

Також зазначимо, що у згаданій частині, ГНЕУ звертає увагу на те, що відповідні положення проекту:

- не в повній мірі відповідають принципу правової визначеності, який відповідно до правової позиції Конституційного Суду України вимагає чіткості, зрозумілості й однозначності правових норм, зокрема, їх передбачуваності (прогнозованості) та стабільності;

- створюють ризики порушення вимог ст. 13 Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної", відповідно до яких мовою нормативно-правових актів і актів індивідуальної дії, діловодства і документообігу органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування є державна мова; мовою локальних актів, що регулюють діяльність підприємств, установ та організацій державної і комунальної форм власності, є державна мова.

Додамо

Верховна Рада у лютому поточного року направила до комітету для підготовки до повторного першого читання законопроект № 3683.

Тоді Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь зазначав, що окремі норми законопроекту суперечать Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

Українські Національні Новини

Політика