ukenru
rada-natsbezpeki-zaprovadila-sanktsiyi-i-schodo-5-litakiv-yaki-zdiysnyuyut-pereloti-kiyiv-moskva

Рада нацбезпеки запровадила санкції і щодо 5 літаків, які здійснюють перельоти Київ-Москва

 • 40246 переглядiв

КИЇВ. 19 лютого. УНН. Рішенням Ради національної безпеки і оборони були застосовані санкції до 19 юридичних та восьми фізичних осіб, зокрема п'яти літаків, на яких здійснювалися перельоти за маршрутом Київ – Москва, передає УНН із посиланням на повідомлення Офісу Президента. 

Цитата

"Рішенням Ради національної безпеки і оборони були застосовані санкції до 19 юридичних та восьми фізичних осіб, зокрема п'яти літаків, на яких здійснювалися перельоти за маршрутом Київ – Москва.

Санкції також застосовані до компаній, що обслуговують ці літаки", - йдеться у повідомленні.

Додамо

В ОП нагадали, що ще 2 вересня 2015 року РНБО ухвалила рішення, яким було накладено санкції щодо окремих російських авіаперевізників.

А з 25 жовтня 2015 року уряд повністю припинив пряме авіаційне сполучення між Україною та Російською Федерацією з 00:00 годин 26 листопада 2015 року.

"Літаки, на які накладені санкції, здійснювали свої польоти всупереч нормативно-правовим актам України. Рішенням РНБО цю ситуацію виправлено", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо

На початку лютого у СБУ повідомили, що проти низки іноземних авіакомпаній, які літають до аеропортів держави-агресора РФ, ввели санкції - за польоти з порушенням чинного українського законодавства. 

На підставі виявлених порушень Служба безпеки, як вказано, "рекомендувала РНБО застосувати до зазначених компаній такі санкції як: зупинення виконання фінансових та економічних зобов’язань, повне припинення транзиту ресурсів, польотів і перевезень територією України, блокування активів".

Санкції мають діяти до закінчення терміну окупації Криму або до набрання законної сили рішенням Європейського суду з прав людини за позовом України до Росії про відшкодування збитків у зв’язку з анексією півострова, вказали у спецслужбі.

Авіакомпанії JET4U SRL, зареєстровані в Молдові, та JET4U LDA, зареєстровані в Португалії, входять до групи компаній JET4U, яка управляє парком приватних літаків в оренду та фрахтування. ЗМІ пов’язують ці компанії з польотами українських опозиційних політиків до Росії.

Раніше Кабінет міністрів України також запропонував ввести санкції проти 13 російських та одного сирійського авіаперевізника, через здійснення польотів у межах забороненої зони над тимчасово окупованою територією Автономної Республіки Крим. Остаточне рішення повинна була ухвалити Рада національної безпеки і оборони України.

Це вже не перше запровадження санкцій проти авіаперевізників РФ. Ще в 2015 році Україна запровадила санкції проти 29 російських авіакомпаній.

Додамо, напередодні Президент Володимир Зеленський також запровадив персональні санкції проти нардепа від ОПЗЖ Тараса Козака. Санкції діятимуть 5 років. Також санкції накладені на низку підприємств медіахолдингу “Новини”, куди також входять телеканали “ZIK” і “NewsOne”, 112-канал. Попередньо їх затвердила Рада національної безпеки і оборони. З 19 членів РНБО 17 проголосували за, один - за повідомленнями, голова парламенту Дмитро Разумков - утримався, один перебував у відрядженні. У СБУ ці санкції також прокоментували.

Українські Національні Новини

Політика