rada-dozvolyla-uriadu-vvesty-tymchasovyi-moratorii-na-vyplaty-za-zovnishnim-borhom

Рада дозволила уряду ввести тимчасовий мораторій на виплати за зовнішнім боргом

 • 13010 переглядiв

Верховна Рада ухвалила законопроект про реструктуризацію боргу. Кабмін отримав право призупинити виплати за зовнішнім держборгом до жовтня 2024 року.

Верховна Рада ухвалила законопроєкт, який дає Кабінету міністрів право призупиняти виплати за зовнішнім державним боргом до 1 жовтня 2024 року. Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк, пише УНН.

Деталі

"Рада прийняла одразу в двох читаннях №111396 законопроект щодо реструктуризації боргу. "За" в цілому - 231. Він дає право Кабміну призупиняти виплати за зовнішнім державним боргом до 01 жовтня 2024 року", - повідомив Железняк у Telegram.

"Фактично - якщо офіційна домовленість щодо реструктуризації не буде досягнута до 10 серпня, коли наступить строк купонних виплат по одному з випусків державних єврооблігацій з погашенням в 2026 році", – пояснила у Facebook голова бюджетного комітету Роксолана Підласа.

З її слів, Міжнародний валютний фонд "у робочому порядку висловив підтримку цього законопроекту, оскільки він сприятиме посиленню боргової стійкості України - зобов’язання, яке ми на себе взяли в меморандумі з МВФ".

Також уряду, зі слів Железняка, "дозволено взяти державний борг у автодору ($700 млн + відсотки)". "Самостійно реструктуризацію Агентство відновлення (колишній автодор) не зможе сам зробити", - зазначив Железняк.

Зі слів Підласої, законопроєкт "є важливим елементом реструктуризації, яка дозволить заощадити на платежах з обслуговування та погашення суверенних єврооблігацій понад 10 млрд дол. до кінця 2027 року".

Державний борг України зріс до 6,1 трлн грн26.06.24, 14:58

Юлія Шрамко

Економіка

    Популярні

    Новини по темі

    У Львові маршрутка знесла електроопору: є потерпілі

     • 8774 переглядiв