ukenru
putin-zayaviv-scho-moskva-bude-vimagati-garantiy-vid-nato-ne-rozshiryuvatisya-na-skhid

Путін заявив, що Москва буде вимагати гарантій від НАТО "не розширюватися на схід"

 • 19873 переглядiв

КИЇВ. 1 грудня. УНН. Президент Володимир Путін заявив у середу, що Москва буде шукати гарантій Заходу, які б унеможливили будь-яке подальше розширення НАТО на схід та розгортання його зброї поблизу кордонів Росії. Про це пише УНН з посиланням на заяву Кремля.

Заява Путіна прозвучала на тлі занепокоєння України та Заходу щодо нібито плану Москви вторгненутися в країну.

Деталі

Виступаючи на церемонії в Кремлі, де він отримав вірчі грамоти від іноземних послів, Путін наголосив, що Росія буде шукати "сильних, надійних і довгострокових гарантій своєї безпеки".

"У діалозі зі Сполученими Штатами та їх союзниками ми будемо наполягати на виробленні конкретних домовленостей, які б виключали будь-які подальші рухи НАТО на схід і розгортання систем озброєння, які загрожують нам, у безпосередній близькості від території Росії", – сказав Путін.

Він зазначив, що Росія пропонує Заходу вести детальні переговори з цього приводу, додавши, що Москві знадобляться "юридичні гарантії своєї безпеки".

Заява Путіна з'явилася на наступний день після того, як він суворо застеріг НАТО від розміщення своїх військ і зброї в Україні, заявивши, що це є "червоною лінією" для Росії і викличе рішучу відповідь.

Контекст

Міністри закордонних справ країн НАТО у вівторок попередили Росію, що будь-яка спроба ще більше дестабілізувати Україну буде "дорогою помилкою".

Кремль наполягає, що не має такого наміру, і звинуватив Україну та її західних партнерів у заявах про приховування власних нібито "агресивних задумів".

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що концентрація українських військ виглядає "тривожною", додавши, що він збирається підняти це питання під час міністерської зустрічі Організації з безпеки і співробітництва в Європі в четвер у Стокгольмі. Він знову критикував Україну за невиконання своїх зобов'язань за мирною угодою 2015 року, підписаною в Мінську за посередництва Франції та Німеччини.

"Київ стає все більш зухвалим у своїй агресивності щодо Мінських домовленостей, Російської Федерації, а також у своїх спробах спровокувати Захід підтримати його військові амбіції", - сказав Лавров під час свого виступу у верхній палаті російського парламенту.

У Держдепартаменті США і МЗС Росії заявили, що Блінкен і Лавров зустрінуться в четвер на полях зустрічі ОБСЄ. Представник Держдепу повідомив, що спочатку Блінкен зустрінеться з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою.

Доповнення

Росія анексувала український Кримський півострів у 2014 році після того, а також підтримала бойовиків так званих ЛНР та ДНР. Від початку війни на сході, у боях загинули понад 14 тисяч людей.

Президент України Володимир Зеленський у середу у зверненні до парламенту, закликав до переговорів з Росією для припинення війни на сході країни.

"Треба говорити правду — без прямих переговорів з Росією ми не зможемо зупинити війну, — сказав Зеленський. — Ми не боїмося прямого діалогу".

Кремль у відповідь підтвердив свою давню позицію, що Росія не є стороною конфлікту на сході України, описуючи бойові дії на сході, як "громадянську війну".

"Війна на Донбасі – це внутрішня справа України, – сказав журналістам речник Кремля Дмитро Пєсков. — Ми знаємо про спроби виділити Росію стороною конфлікту, але це не так. Закінчити війну на Донбасі можна лише переговорами між українцями".

Пєсков зазначив, що концентрація українських військ на Донбасі може свідчити про спробу Києва "повернути контроль" над контрольованою бойовиками територією.

"Це змушує нас хвилюватися, що схильність до силового вирішення проблеми Донбасу може переважити, – сказав Пєсков. — Це дуже небезпечний авантюризм".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стане точкою неповернення у відносинах: Кулеба різко відреагував на заяву Лукашенка про Крим

Українські Національні Новини

Новини Світу