ukenru
pshenichna-sloza-i-organoleptika-ekspert-rozpovila-yak-sirovina-vplivaye-na-smak-gorilki

Цікава органолептика: експерт розповіла, як сировина впливає на смак горілки

 • 29016 переглядiв

КИЇВ. 11 січня. УНН. Горілка завдяки своїй універсальності є одним з найпопулярніших алкогольних напоїв у світі. При цьому, жоден алкогольний напій так не залежить від якості спирту і води, як вона. Так, спирт, який входить до складу горілки, надає їй різну палітру смаків - в залежності від того, з яких сільськогосподарських культур він був зроблений: пшениці, кукурудзи, ячменю, картоплі, батату, цукрової тростини і так далі. Про це УНН розповіла дегустатор міцних алкогольних напоїв Валентина Попова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Смузітерапія: як оживити овочеві коктейлі за допомогою алкоголю.

"Органолептика - це те, яким чином сировина впливає на смакові якості спирту. В Україні в основному зараз заводи працюють на кукурудзі. Але кожен завод вирішує сам по собі. А смаки будуть різні у спиртів, тому що це все залежить від видів сировини і навіть сортів. Але серед усіх алкогольних напоїв саме для горілки необхідно, щоб спирт мав особливий аромат. Для інших алкогольних напоїв це не суттєво. Тому з особливою ретельністю спирти підбираються саме для горілки", - розповіла експертка.

Саме з цих міркувань, за словами Попової, для якісної горілки використовують спирти виключно вищої очистки - класу "Люкс".

Дегустатор також пояснила, що чистота спирту має ключове значення саме для горілки, тому що для приготування інших алкогольних напоїв (бальзамів, наприклад) за стандартами можуть використовувати спирти категорією нижче - класу "Екстра".

Зі свого боку на лікеро-горілчаному заводі Prime, який входить до ТОП-5 виробників якісної вітчизняної горілки, також підкреслили, що спирт і вода - основні компоненти горілки - повинні бути найвищої якості.

"Ми використовуємо спирт класу "Люкс" і воду з 700-метрової артезіанської свердловини. Це основа нашої горілки, яка визначає її смак і виняткову чистоту", - підкреслили на ЛГЗ "Prime".

Відзначимо, що чим чистіший спирт, який використовується при приготуванні алкогольного напою, тим менша ймовірність отримати похмілля на ранок. Саме тому якісна горілка вважається одним із напоїв, який найменше схильний призводити до неприємних наслідків.

Раніше УНН писав, що до ТОП-5 вітчизняних виробників якісної горілки відносяться такі компанії: "Баядера - Груп" (ТМ "Хлібний дар"), "Глобал Спірітс" (УДК) (ТМ "Хортиця"), "ЛВН Лімітед" (ТМ "Немірофф"), ЛГЗ "Прайм" (ТМ "Prime", "Др. Житник") і ТОВ "Атлантіс" (ТМ "Грін Дей").

Українські Національні Новини

Суспільство