ukenru
proti-fk-riga-rozpochato-kriminalniy-protses-za-zarplati-v-konvertakh-i-ukhilennya-vid-splati-podatkiv

Проти ФК "Рига" розпочато кримінальний процес: за зарплати "в конвертах" і ухилення від сплати податків

 • 16315 переглядiв

КИЇВ. 22 червня. УНН. Служба державних доходів (СДД) Латвії почала кримінальний процес по виплаті зарплат "в конвертах" футболістам ФК "Рига", передає УНН з посиланням на Delfi.

За даними СДД, зарплати "в конвертах" в футбольному клубі "Рига" могли виплачуватися протягом останніх двох років.

"Управління фінансової та митної поліції СДД в травні цього року почало кримінальний процес у справі про зарплати "в конвертах" в одному з ризьких футбольних клубів. Під час попереднього досудового розслідування було встановлено, що з 1 січня 2018 року по 31 грудня 2019 року футбольний клуб не вів бухгалтерський облік і неофіційно виплачував зарплату готівкою своїм спортсменам і співробітникам", - йдеться в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У столичному "Динамо" зарплату платять не "в конвертах, а в мішках" - експодатківець

Уточнюється, що під час розслідування кримінальної справи правоохоронці затримали виконавчого директора клубу Романа Лаюка. Останній факт затримання в коментарях журналістам спростовує.

Також повідомляється, що завдані державі збитки у вигляді несплачених прибуткового податку і обов'язкових внесків соціального страхування буде встановлено під час розслідування.

Кримінальний процес розпочато за статтею 217.1 Кримінального закону Латвії.

Відзначимо, що звинувачення в несплаті податків шляхом виплат неофіційних заробітних плат вже років 5 звучать на адресу і столичного ФК "Динамо".

У ЗМІ були опубліковані зарплатні відомості гравців клубу, з яких слідуює, що заробляють вони нібито всього по 20-30 тис. грн. Саме ця сума їхніх гонорарів оподатковується, а все інше - виплачується з офшорних рахунків, а бюджет України щорічно недоотримує десятки і сотні мільйонів гривень, зазначають експерти.

За даними журналістів, тривалий період часу, основну частину зарплати в "Динамо" платили через офшор Newport Management LTD, що фігурує сьогодні в кримінальних справах і судових позовах.

"Київський клуб платив менше 1% податків від реальних окладів своїх гравців", - відзначало з цього приводу "Новое время".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ленс звинуватив "Динамо" в несплаті понад 3 млн грн податків з його зарплати - ФІФА

Примітно, що податкові перевірки роками не "бачили" порушень з боку столичного ФК у веденні такої подвійної бухгалтерії. Однак, в минулому році щодо керівництва ФК таки відкрили кримінальне провадження - за фактом ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах. Сьогодні слідство ДБР у цій справі триває.

Як писав УНН, президент ФК "Динамо" Ігор Суркіс обіцяв надати інформацію в ЗМІ про те, скільки реально заробляють його гравці, і які податки з їх зарплат сплачуються в бюджет, але зроблено цього досі так і не було.

Українські Національні Новини

Кримінал та НП