ukenru
prokuratura-pokarala-zbiracha-nebezpechnikh-vidkhodiv

Прокуратура покарала збирача небезпечних відходів

 • 11184 переглядiв

КИЇВ. 20 грудня. УНН. Прокуратура Чернігівської області поставила крапку в історії з виявленням 30 тисяч люмінесцентних ламп з київських навчальних закладів, передає УНН.

Вперше ЗМІ дізналися про неї в 2016 році, коли звалище небезпечних відходів було виявлено в селі Змітнів Сосницького району Черкащини.

Згідно маркування, ртутьвмісні лампи - відходи I класу небезпеки - потрапили на звалище з Києва. А вивіз їх туди збиральник небезпечних відходів, який замість утилізації вирішив їх просто викинути.

Звалище було ліквідовано відразу, але ось погашення збитку екології прокуратура домагалася всі ці роки.

"З метою відшкодування завданих збитків в сумі 77,3 тис. грн прокурор звернувся з позовом до суду з вимогою їх стягнення з товариства, що забезпечувало збирання та перевезення небезпечних відходів з установ м. Київ. Господарським судом позов задоволений.

З вступом рішення суду в законну силу прокуратурою забезпечено витребування судового наказу та його направлення до органів державної виконавчої служби з подальшим забезпеченням контролю за повнотою прийняття державними виконавцями заходів до фактичного виконання судового рішення", - повідомили в прокуратурі.

Нагадаємо, штрафи за неналежне поводження з небезпечними відходами в Україні мізерно малі. Якщо в Україні штраф за скидання відходів I класу небезпеки обійшовся порушнику в 77 тис. грн, то в Америці за подібні речі штрафи можуть досягати 7 млн дол.

І такий недолік в законодавстві призводить до того, що шахраям дешевше сплатити штраф за звалище, ніж виконувати свої зобов'язання з утилізації.

Але, як говорить глава екологічного Комітету ВР Олег Недава, депутатам нині не до екології.

Українські Національні Новини

Суспільство