prohrama-vidnovnoho-pravosuddia-v-ukraini-dopomohla-307-ditiam-unyknuty-kryminalnykh-zvynuvachen-ofis-henprokurora

Програма відновного правосуддя в Україні допомогла 307 дітям уникнути кримінальних звинувачень – Офіс Генпрокурора

 • 26205 переглядiв

307 українських неповнолітніх уникли кримінального переслідування після проходження програми відновного правосуддя Генеральної прокуратури; успіхи обговорюються для стратегій реформування системи правосуддя у справах дітей.

307 неповнолітніх українців уникнули кримінальної відповідальності, бо успішно пройшли Програму відновлення, що реалізується Офісом Генпрокурора. Загалом, можливість взяти участь у цій ініціативі отримали більше 1,2 тисячі українських дітей, які потрапили у конфлікт із законом. Про те як реалізують пілотні проєкти в рамках національної стратегії реформування системи юстиції та захисту прав дитини у сфері правосуддя на 2024-2028 роки,  розповіли в Офісі Генпрокурора, передає УНН.

Деталі

Зсідання представників Офісу Генпрокурора пройшло у Верховному Суді.

На цій зустрічі говорили про проєкт Національної стратегії реформування системи юстиції та захисту прав дитини у сфері правосуддя на 2024-2028 роки, а  також заслухали звітність по пілотних проєктах з впровадження моделі Барнахус та залучення психологів до кримінальних проваджень за участі дітей.

Зокрема, серед обговорюваних пілотів проаналізували як нині реалізується "Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення".

Ювенальні прокурори поінформували, що понад 1,2 тис дітей, які потрапили у конфлікт із законом, мали можливість взяти участь у Програмі відновлення. За результатами її успішного проходження вже 307 неповнолітніх за клопотаннями прокурорів були звільнені судом від кримінальної відповідальності.

Заступниця начальника Департаменту захисту інтересів дітей та протидії домашнього насильства Олеся Волошина зазначила, що ювенальні прокурори Офісу Генпрокурора, окрім окреслених пілотних проєктів, також організували системну імплементацію у практичну діяльність міжнародних стандартів правосуддя, дружнього до дитини. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Офіс Генпрокурора визначив основні пріоритети у співпраці з місією ООН щодо прав людини в Україні: деталі

Довідково

1 червня за ініціативи Генерального прокурора спільно з МВС, Міністерством соцполітики та Міністерством юстиції розпочато пілотний Проєкт імплементації міжнародних стандартів правосуддя, дружнього до дитини. В його основі покладено дитиноцентричний підхід. Це означає, що всі етапи процесу відбуваються з урахуванням інтересів дитини, її права на захист і допомогу.

Тетяна Салганік

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі

    У росії почали позбавляти громадянства за злочини

     • 29982 переглядiв

    Харківський напрям: оборону тримають бійці 60-ої ОМБ

     • 31321 переглядiв