ukenru
problemi-shakhtariv-bude-virisheno-v-o-ministra-energetiki-buslavets

Проблеми шахтарів буде вирішено – в.о. міністра енергетики Буславець

 • 13870 переглядiв

КИЇВ. 19 червня. УНН. Кабінет Міністрів України вирішує проблеми шахтарів, які постраждали через вимушені простої та затримки з виплатою заробітної плати. Про це на засіданні антикризового енергетичного штабу, що відбувся 19 червня під головуванням прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, заявила в. о. міністра енергетики України Ольга Буславець.

У засіданні в режимі відеоконференції взяли участь голови шахтарських міст та голови міст, де розташовані електростанції, з різних регіонів країни, які звернулися до уряду з проханням вивчити загрозливу ситуацію у їхніх містах та селищах та вжити заходів, аби не допустити "катастроф місцевого значення".

У свою чергу в.о. міністра енергетики запевнила представників місцевого самоврядування, що урядом уже прийнято відповідне рішення, яке допоможе забезпечити збалансованість електроенергетичної галузі, що, в свою чергу, відновить роботу шахт.

За словами Буславець, нинішня ситуація склалася через недотримання низкою компаній визначених показників прогнозного балансу видобутку електроенергії у травні та на початку червня поточного року, а також через заміщення обсягів споживання вугілля вітчизняного видобутку природним газом, що використовується генеруючими компаніями ТЕС для виробництва електричної енергії.

Як наслідок - призупинилася робота шахт, шахтарі вимушено простоюють, заробітна плата їм затримується, що призводить до зростання соціально-економічної напруженості у вугільних регіонах.

Для вирішення цієї проблеми 17 червня Кабміном було затверджено розроблене Міненерго розпорядження, яке визначає пріоритет використання українського вугілля замість резервного газу на ТЕС. Це дозволить збільшити попит на вугільну продукцію вітчизняного видобутку, завантажити державні вугледобувні підприємства, зменшити дотації на державні шахти, зберегти робочі місця гірників та виплатити їм зарплатню.

Нагадаємо, Міненерго ініціювало два законопроекти, якими, зокрема, знижується "зелений" тариф, призупиняється імпорт електроенергії з РФ та Білорусі, а також передбачається фінансове оздоровлення оператора атомних електростанцій "Енергоатому". Народних обранців відомство закликає оперативно їх розглянути.

Українські Національні Новини

Економіка