ukenru
problemi-iz-sistemoyu-prozorro-poobitsyali-virishiti-do-kintsya-roku

Проблеми із системою Prozorro пообіцяли вирішити до кінця року

 • 19478 переглядiв

КИЇВ. 2 жовтня. УНН. ДП "Прозорро" опрацювало результати аудиту Рахункової палати в частині виявлених у роботі електронного майданчика держзакупівель ProZorro порушень. Про це у відповідь на запит УНН повідомили в ДП "Прозорро".

Йдеться, зокрема, про результати аудиту публічних закупівель за 2017 рік.

Аудитори дійшли висновку, що у ProZorro досі не створено комплексну систему захисту інформації, оскільки система функціонує на платформі Amazon Web Services (AWS). Комерційна компанія розташована поза межами України (США) і є платформою хмарних сервісів, що надає обчислювальні потужності, доступ до сховищ, баз даних, послуги доставки контенту та інше.

Неспроможність ДП "Прозорро" здійснити побудову КСЗІ на ITC "ProZorro" та відсутність прямих договорів на обслуговування створюють ризик виникнення загрози національній безпеці України, вважають аудитори.

У ДП "Прозорро" з цього приводу пояснили, що система публічних електронних закупівель ProZorro з’явилася як ІТ-стартап у 2015 році. На момент створення системи в Україні не існувало технологій, здатних обробляти, накопичувати та зберігати величезну кількість відкритих даних, додали у "Прозорро".

"Саме тому була обрана Amazon Web Services, як найбільша публічна хмара у світі", - пояснили свій вибір у держпідприємстві.

Поряд з цим, у "Прозорро" запевнили, що ще в 2015 році ProZorro намагалася створити КСЗІ. Але не вийшло, оскільки не всі дані ProZorro знаходилися на території України.

"Тому система ProZorro з 1 березня 2018 року згідно з вимогами Держспецзв'язку провела міграцію всіх ІТ-ландшафтів з Amazon Web Services до захищеної хмари De Novo в Україні, що зайняло понад три місяці. Дата-центр має атестат відповідності КСЗІ. 10 квітня, після міграції даних в Україну, ДП "Прозорро" уклало договір з ТОВ "АЙ ТІ ІНЖИНІРИНГ" з наданням консалтингових послуг щодо КСЗІ. Очікується, що впродовж 2018 року робота ProZorro буде приведена у відповідність всім нормам законодавства України", - запевнили у ДП "Прозорро".

Українські Національні Новини

Економіка