ukenru
prikhilnikiv-avtokefaliyi-pobilshalo-pislya-stvorennya-ptsu-doslidzhennya

Прихильників автокефалії побільшало після створення ПЦУ - дослідження

 • 15516 переглядiв

КИЇВ. 9 січня. УНН. Кількість прихильників автокефалії зросла з 31% до 43% після створення Православної церкви України (ПЦУ) на Об'єднавчому соборі 15 грудня 2018 року. Такі дані повідомила соціологічна служба Центру Разумкова спільно з Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва, передає УНН.

"43% громадян України підтримують створення в Україні помісної автокефальної Православної церкви, не підтримують – 22%. Частка тих, хто підтримує створення в Україні помісної автокефальної Православної церкви, істотно зросла порівняно з травнем 2018 р. (тоді таку підтримку висловлювали 31% респондентів), за рахунок скорочення частки тих, кого це не цікавить, і тих, хто не визначився (сумарна частка таких респондентів знизилася з травня по грудень з 49% до 35%)", - повідомили в соціологічній групі.

За даними авторів дослідження, частка супротивників створення в Україні помісної автокефальної Православної церкви суттєво не змінилася (20% − у травні і 22% − у грудні).

При цьому в соціологічній групі додали, що частка тих, хто підтримує створення помісної автокефальної Православної церкви, переважає частку тих, хто це не підтримує, у західному (відповідно 70% і 7%) та центральному (відповідно 52% і 18%) регіонах. У східному регіоні, навпаки, більше тих, хто це не підтримує (відповідно 15% і 42%), тоді як у південному регіоні їх частки статистично значуще не відрізняються (відповідно 24% і 21%). У східному і південному регіонах великою є частка громадян, які або не цікавляться цією проблемою, або не визначилися (такі становлять 44% на сході і 55% на півдні).

Довідка: Загальнонаціональне дослідження проведене соціологічною службою Центру Разумкова спільно з Фондом "Демократичні ініціативи"імені Ілька Кучеріва з 19 по 25 грудня 2018 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. В ході дослідження були опитані 2017 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Нагадаємо, за результатами Об’єднавчого собору в Києві під головуванням представника Вселенського патріархату 15 грудня було створено Автокефальну Помісну Православну Церкву України і затверджено статут нової церкви.

Об’єднавчий собор обрав предстоятелем єдиної помісної УПЦ митрополита Епіфанія.

Сьогодні Томос для України підписали усі члени Синоду Вселенського патріархату.

Копія Томосу про автокефалію Православної Церкви України вже готова і має зберігатись в трапезному храмі Софії Київської.

Українські Національні Новини

Суспільство