ukenru
prezydent-polshchi-naklav-veto-na-zakon-shcho-dozvoliaie-dostup-do-tabletok-pislia-polohiv-osobam-starshym-za-15-rokiv

Дуда наклав вето на закон про протизаплідні таблетки у Польщі

 • 28821 переглядiв

Консервативний президент Польщі Анджей Дуда наклав вето на законопроект, який дозволив би людям, старшим за 15 років, купувати протизаплідні пігулки "ранок після" без рецепта, розлютивши лівих і ліберальних політиків.

Президент Польщі Анджей Дуда в п'ятницю наклав вето на зміни до фармацевтичного закону, що дозволяють людям, старшим за 15 років, купувати так звані пігулки 'morning after', тим самим - спричинивши обурення лівих і ліберальних політиків. Про це повідомляє УНН з посиланням на Rzeczpospolita.

Деталі

Консервативний президент Польщі Анджей Дуда в п'ятницю наклав вето на законопроєкт про полегшення доступу жінок до протизаплідних таблеток "ранок після". Як роз'яснюють у канцелярії Анджея Дуди, "президент, прислухаючись, зокрема, до голосу батьків, не міг погодитися з правовими рішеннями, які дають змогу дітям до вісімнадцяти років мати доступ до лікарських засобів для використання з метою контрацепції без медичного нагляду і в обхід ролі та відповідальності батьків".

Водночас Дуда заявив про свою відкритість до рішень, передбачених обговорюваним законом, щодо дорослих жінок (старше 18 років).

Довідково

Поправка до Закону про фармацевтику передбачає доступність без рецепта одного з гормональних контрацептивів - уліпристалу ацетату - для осіб, старших за 15 років. Таблетку з ним (ellaOne) слід приймати максимум через 120 годин після статевого акту.

З липня 2017 року так звані 'morning after' таблетки продаються в католицькій Польщі тільки за рецептом.

Новий закон зробив би їх доступними без рецепта для людей, старших за 15 років, скасувавши обмеження, запроваджене 2017 року колишнім урядом націоналістичної партії "Право і справедливість" (PiS), союзником якої є Дуда.

Законодавці з партії "Нові ліві", що входить до широкого проєвропейського коаліційного уряду, відреагували на це з люттю.

Забобони та консервативна ідеологія перемогли науку та права жінок. Але тільки на мить

- написала законодавиця Джоанна Шойрінг-Вельгус на соціальній медіаплатформі X.

Нагадаємо

У 2023 році польську активістку Юстину Виджинську визнано винною в постачанні вагітним жінкам таблеток для аборту.

Раніше УНН повідомляв, що захисники прав жінок у Польщі відзначаючи Міжнародний жіночий день, протестували проти майже повної заборони абортів у країні.

Ігор Тележніков

Новини Світу