prezydent-polshchi-naklav-veto-na-zakon-pro-finansuvannia-derzhavnykh-zmi

Президент Польщі наклав вето на закон про фінансування державних ЗМІ

 • 33726 переглядiв

Президент Польщі Дуда наклав вето на закон про фінансування державних ЗМІ, посилаючись на порушення конституції та демократії. Він закликає до законної реформи державних ЗМІ на тлі урядового конфлікту.

Президент Польщі Анджей Дуда наклав вето на бюджетний закон, який передбачає фінансування державних ЗМІ. Про це Дуда повідомив на платформі Х, передає УНН.

Деталі

Я прийняв рішення накласти вето на бюджетний закон на 2024 рік, до якого увійшли 3 мільярди злотих на державні ЗМІ. Не можна допускати грубого порушення Конституції та принципів демократичної правової держави. Громадські ЗМІ спочатку треба чесно і відповідно до закону виправити

написав Дуда у соцмережі X.

Спроба фінансування державних ЗМІ за допомогою близькобюджетного закону (парламентською більшістю) у нинішній ситуації є неприйнятною

додав польський президент

Контекст

У середу міністр культури та національної спадщини Польщі звільнив голів правлінь Польського телебачення, Польського радіо та Польського інформаційного агентства, а також їхні наглядові ради. Водночас міністр призначив нові наглядові ради, які сформують нові правління громадських засобів масової інформації.

Новий ліберальний уряд у Польщі хоче реструктуризувати державні ЗМІ. Це створило конфлікт між прем'єр-міністром Дональдом Туском і президентом Дудою. Дуда є близьким соратником колишньої правлячої правлячої націоналістичної партії PiS, яка керувала Польщею вісім останні років. Раніше провладна партія PiS отримала жорстку критику як з боку опозиції, так і з боку ЄС за перетворення ЗМІ на канали пропаганди.

Станом на тепер замість каналу новин Польського телебачення транслюється канал tvp1, яким показують в основному художні фільми. Також недоступний сайт новин Польського телебачення www.tvp.info.

Польща буде допомагати Україні на шляху до ЄС і НАТО – Дуда 21.11.23, 20:35

Лілія Подоляк

Політика

    Популярні

    Новини по темі