ukenru
povyazana-z-rosiyanami-firma-skupovuye-zemlyu-bilya-strategichnikh-obyektiv-finlyandiyi-zmi

Пов'язана з росіянами фірма скуповує землю біля стратегічних об'єктів Фінляндії - ЗМІ

 • 11940 переглядiв

КИЇВ. 24 вересня. УНН. Пов'язана з росіянами фірма скуповує землю поблизу від важливих з точки зору національної безпеки Фінляндії об'єктів - поліція підозрює її у фінансових злочинах. Про це повідомляє УНН з посиланням на фінське видання Yle.

"Основні побоювання фінів щодо Airiston Helmi та інших подібних фірм пов'язані з тим, що вони купують земельні ділянки поблизу від місць, важливих з точки зору національної безпеки. Так, наприклад, на острові Кемійо дві ділянки землі, розташовані поруч з охоронною зоною Оборонних сил Скіннарвік, перебувають у володінні естонської компанії. Її власник - громадянин Росії", - повідомило Yle.

Як повідомило видання, діяльність фірми Airiston Helmi не раз фігурувало в розслідуваннях ЗМІ, зараз результати її роботи зацікавили місцеву поліцію. На минулих вихідних недалеко від Турку пройшла велика спецоперація поліції у співпраці з іншими державними структурами. Очолювала операцію центральна кримінальна поліція, яка стверджує, що це були обшуки у межах розслідування економічних злочинів.

Поліція не повідомляє, яка фірма і які особи перебувають під підозрою, проте очевидці вказують на перебування великої кількості поліцейських саме на ділянках, що належать Airiston Helmi. Інспектор Маркку Ранта-ахо, який веде розслідування, сказав у інтерв'ю Yle лише те, що справа пов'язана з відмиванням грошей у міжнародних масштабах.

Видання стверджує, що володіє фірмою російський олігарх, у якого є громадянство Мальти. Програма Yle MOT раніше з'ясовувала, що сліди власників фірми і членів її правління ведуть в Польщу, Естонію і Італію. Шведська редакція Yle і видання Iltalehti звертали увагу на підозрілі операції з земельними ділянками на стратегічно важливих територіях.

У неділю, 23 вересня, колишній депутат центристської партії Мікко Кярня заявив, що це розслідування економічних злочинів, пов'язаних з ухиленням від податків, є справжнім, але одночасно служить прикриттям іншої справи. Політик стверджує, що Airiston Helmi готувала ділянку під військову гавань для розміщення та ремонту російських підводних човнів в Балтійському морі, а керівник компанії пов'язаний з ФСБ.

Як повідомляв УНН, розслідування щодо відмивання "брудних грошей" вивело британських правоохоронців на російських великих підприємців. Як з'ясувалося, олігархи і мультимільйонери РФ входять в число 130 осіб, чиї активи у Великій Британії були заморожені у результаті перевірки Національним кримінальних агентством Великої Британії (NCA) "брудних грошей".

Українські Національні Новини

Новини Світу