ukenru
posla-rosiyi-viklikali-u-mzs-nimechchini-cherez-khakerski-ataki-na-bundestag

Посла Росії викликали у МЗС Німеччини через хакерські атаки на Бундестаг

 • 14834 переглядiв

КИЇВ. 28 травня. УНН. Посла Російської Федерації Сергія Нечаєва сьогодні викликали у Федеральне міністерство закордонних справ Німеччини у зв'язку з кібератакою на Бундестаг. Про це йдеться у заяві представника МЗС ФРН, передає УНН.

"Державний секретар Федерального міністерства закордонних справ Мігель Бергер запросив посла Російської Федерації пана Сергія Нечаєва у Федеральне міністерство закордонних справ для бесіди. Від імені федерального уряду він рішуче засудив хакерську атаку на Бундестаг Німеччини", - говориться у заяві.

За даними німецького МЗС, посол був проінформований, посилаючись на ордер на арешт проти громадянина Росії Дмитра Бадіна, виданий Генеральним прокурором Німеччини 5 травня 2020 року, про те, що уряд у Брюсселі використовує режим кіберсанкцій ЄС проти осіб, відповідальних за напад на Бундестаг Німеччині, в тому числі Бадіна.

Повідомляється що ордер на арешт Бадіна був виданий на підставі підозри у тому, що обвинувачений, діючи спільно з іншими особами, вчинив дії проти Федеративної Республіки Німеччини для секретної служби іноземної держави.

"Обвинувачений вважається підозрюваним у причетності до хакерскому нападу на німецький Бундестаг у квітні-травні 2015 року, як член групи APT28. Є достовірні докази, що він був співробітником військової секретної служби ГРУ на момент нападу. Федеральний уряд також оцінює цей процес на тлі триваючого розслідування так званого "вбивства у зоопарку" і прямо залишає за собою право приймати подальші заходи", - заявили у міністерстві.

Нагадаємо, у результаті кібератаки на внутрішні мережі німецького Бундестагу у 2015 році було викрадено кілька гігабайт даних, в тому числі велика кількість електронних листів з депутатського бюро канцлера. Комп'ютерну систему Бундестагу довелося відключити на кілька днів з метою безпеки. Експерти Федерального відомства з кримінальних справ (BKA) і Федерального відомства з безпеки у сфері інформаційних технологій (BSI) частково реконструювали події п'ятирічної давності і прийшли до висновку, що до викрадення переписки можуть бути причетні хакери, пов'язані з головним управлінням генштабу ЗС Росії (колишнім ГРУ).

Раніше у цьому місяці канцлер ФРН Ангела Меркель заявила, що у офіційного Берліна є "серйозні докази" причетності російських хакерів до кібератаки на Бундестаг у 2015 році.

Staatssekretär @MiguelBergerAA verurteilte für die Bundesregierung im Gespräch Bo Netschajew @RusBotschaft den Hackerangriff auf den #Bundestag aufs Schärfste. BuReg setzt sich für Nutzung von EU-Cybersanktionsregime gegen Verantwortliche ein: https://t.co/59EmCEL2om

— Auswärtiges Amt (@AuswaertigesAmt) May 28, 2020

Українські Національні Новини

Новини Світу