ukenru
poroshenko-zaproponuvav-rpts-pokazati-sviy-tomos

Порошенко запропонував РПЦ показати свій Томос

 • 14596 переглядiв

КИЇВ. 13 січня. УНН. Президент України Петро Порошенко запропонував Російській православній церкві продемонструвати її Томос про автокефалію. Про це Порошенко заявив під час богослужіння за нагоди отримання Томосу про автокефалію у Вінниці, передає кореспондент УНН.

"Ніхто не в праві перед українцями закривати двері храму Божого, визнавати хто канонічний, а хто не канонічний… Тепер вже наша церква є канонічною, а нехай тепер вони (РПЦ – ред.) самі розберуться – покажуть Томос. А де їх Томос? Сталіним підписаний?" - заявив Голова держави.

За його словами, двері кожного храму мають бути відкритими перед українцями.

При цьому він наголосив, що Україна зі створенням нової незалежної церкви "знімає ярмо" Московської церкви та імперії.

Крім того, він зазначив, що церква має бути захищена від впливу держави, особливо, коли ця держава іноземна, російська.

Як повідомляв УНН, за результатами Об'єднавчого собору в Києві під головуванням представника Вселенського патріархату 15 грудня 2018 року було створено автокефальну помісну Православну Церкву України і затверджений статут нової церкви. Об'єднавчий собор обрав предстоятелем єдиної помісної УПЦ митрополита Епіфанія.

5 січня 2019 року відбулася процедура підписання Томосу про автокефалію ПЦУ Вселенським патріархом Варфоломієм. А вже на наступний день, 6 січня, після вручення у Стамбулі Томос доставили в Україну, згодом його повернули до Стамбула для підпису членами Синоду на Фанарі.

10 січня Томос про автокефалію Православної Церкви України повернувся з Туреччини в Україну.

Українські Національні Новини

Політика