ponad-70percent-mist-u-sviti-ne-vidpovidaiut-standartam-vooz-shchodo-zabrudnennia-povitria

Понад 70% міст у світі не відповідають стандартам ВООЗ щодо забруднення повітря

 • 31455 переглядiв

Понад 70% міст у 134 країнах не відповідають стандартам ВООЗ щодо забруднення повітря PM2.5, причому Бангладеш, Пакистан та Індія є одними з найбільш забруднених, а Французька Полінезія, Маврикій та Ісландія мають найчистіше повітря.

Понад 70% з 7812 міст у 134 країнах не відповідають стандартам ВООЗ щодо рівня забруднення повітря PM2,5. Про це повідомляє IQAir, передає УНН.

Деталі

За останнім дослідженням, що охоплює 7812 міст у 134 країнах, регіонах і територіях, понад 70% з них не відповідають стандартам Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) щодо рівня забруднення повітря PM2,5.

PM2,5 - це дрібні частинки, які можуть проникати глибоко в дихальні шляхи людини, призводячи до серйозних захворювань, таких як рак, астма і серцево-судинні захворювання.

Згідно зі звітом IQAir, у 2023 році лише в 10 країнах та 9% міст світу якість повітря відповідала рекомендаціям Всесвітньої організації охорони здоров'я стосовно рівня забруднення дрібнодисперсними частинками PM2,5.

Серед країн з найвищим рівнем забруднення у 2023 році з урахуванням чисельності населення виявилися Бангладеш, Пакистан, Індія, Таджикистан та Буркіна-Фасо. З іншого боку, найчистше повітря зафіксовано у Французькій Полінезії, Маврикії та Ісландії.

За даними IQAir, серед столиць із найгіршим рівнем забруднення повітря очолили список Нью-Делі (Індія), Дакка (Бангладеш), Уагадугу (Буркіна-Фасо), Душанбе (Таджикистан) та Багдад. У той час як столиці з найнижчими концентраціями PM2,5 в основному розташувалися в Океанії, Скандинавії та Карибському басейні, зокрема у Веллінгтоні (Нова Зеландія), Рейк'явіку (Ісландія) та Гамільтоні (Бермуди).

Додамо

Джерела забруднення PM2,5 різноманітні, від печей для випалу цегли в Бангладеш до гірничодобувної промисловості в Латинській Америці. Проте, основними джерелами залишається спалювання викопних видів палива, таких як вугілля, нафта та газ.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, забруднення зовнішнього повітря, передусім через PM2,5, призводить до передчасної смерті понад 4 мільйонів людей у всьому світі щороку.

Киян попередили про високий рівень забруднення повітря на лівому березі: дали низку порад08.03.24, 10:18

Юлія Котвицька

Здоров'я

    Популярні

    Новини по темі

    Канада припинить експорт зброї до Ізраїлю

     • 32616 переглядiв

    У Харкові затримали п'яного водія BMW з гранатою

     • 29851 переглядiв