polshcha-proponuie-ukraini-rishennia-dlia-prypynennia-straiku-pereviznykiv-na-kordoni

Польща пропонує Україні рішення для припинення страйку перевізників на кордоні

 • 38281 переглядiв

Польський уряд надіслав Україні пропозиції, спрямовані на врегулювання страйку перевізників на кордоні, пропонуючи скасувати обов'язкову реєстрацію в системі електронної черги на конкретних пунктах пропуску. Страйк, який розпочався 6 листопада, порушив торгівлю та погіршив двосторонні відносини.

Польський уряд відреагував на страйк перевізників та блокування пропускних пунктів на кордоні з Україною.  Варшава вже надіслала Києву пропозиції щодо врегулювання ситуації. Про це йдеться на сайті польського уряду, передає УНН.

Деталі

Міністр інфраструктури Польщі Анджей Адамчик надіслав листа віцепрем'єр-міністру з питань реконструкції України та міністру розвитку муніципалітетів, територій та інфраструктури України Олександру Кубракову "з приводу протесту польських перевізників" на кордоні.

У Мінінфраструктури Польщі пояснюють "запровадження українською стороною системи так званої електронної черги" (єЧерга) однією з причин такої акції протесту польських підприємців транспортної галузі.

Так, Адамчик закликав "терміново вжити заходів щодо виконання вимог польських автоперевізників, за які відповідає українська сторона".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З завтрашнього дня польські перевізники будуть блокувати КПП "Шегині" цілодобово

Тому ідея полягає у тому, щоб виключити обов'язкову реєстрацію в електронній черзі транспортних засобів, які повертаються з України до ЄС без вантажу, принаймні на двох пунктах пропуску: "Зосін – Усцилуг" та "Нижанковичі – Мальховіце

йдеться у заяві.

Польський міністр висловив сподівання, що влада України піде на ці кроки заради "добробуту українських та польських водіїв, перевізників та підприємців з інших секторів економіки".

Також в уряді Польщі заявили, що протестувальники вимагають "поновлення дозволів на міжнародні перевезення, які були скасовані згідно з угодою між Європейським Союзом та Україною, що діє з 1 липня 2022 року".

Йдеться також, що глава Мінінфраструктури Польщі закликав президентку Європейської Комісії Урсулу фон дер Ляєн підтримати його звернення до української влади щодо деактивації системи електронної черги.

Нагадаємо

6 листопада польські перевізники розпочали фізичне блокування трьох з чотирьох найбільших прикордонних переходів на польсько-українському кордоні. Як українські, так і польські експортери, імпортери та перевізники вже зазнають збитків, так само страждають і взаємини між двома країнами, які ще не встигли відновитися після зернового конфлікту.

Страйкарі обіцяли пропускати певні види товарів на кордоні. Йдеться про гуманітарку й інші небезпечні вантажі, наприклад, паливо. Втім, відповідні особи фіксують порушення обіцянки, оскільки вищезгадані машини й надалі стоять в загальній черзі.

Лілія Подоляк

Суспільство

Популярні

Новини по темі

На Рівненській АЕС – нова ротація місії МАГАТЕ

 • 39123 переглядiв

Мерка Парижа покинула Х, назвавши платформу "всесвітньою помийкою"

 • 39355 переглядiв

В Одесі відновили роботу пошкодженої внаслідок негоди котельні

 • 33001 переглядiв