ukenru
politvyaznya-dudku-z-medchastini-pereveli-do-koloniyi-popri-stan-zdorovya-ombudsmen

Політв'язня Дудку з медчастини перевели до колонії попри стан здоров'я - Омбудсмен

 • 16351 переглядiв

КИЇВ. 21 травня. УНН. Українського політв'язня Володимира Дудку перемістили з медичної частини до виправної колонії, попри те, що стан його здоров'я залишається вкрай нестабільним. Про це повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова, звернувшись з цього приводу до російської колеги Тетяни Москалькової, передає УНН.

"Українського політв'язня Володимира Дудку перемістили з медичної частини до виправної колонії, попри те, що стан його здоров'я залишається вкрай нестабільним", - повідомила Омбудсмен.

З її слів, Володимир Дудка продовжує скаржитись на сильні головні болі, підвищений тиск, біль у шлунку, та висипи по всьому тілу. "У колонії, де незаконно утримується українець, відсутні будь-які препарати для його лікування", - зауважила вона.

Також Денісова вказала, що рідним українця досі не повідомили рекомендації лікаря та встановлений діагноз, щоб передати необхідні медикаменти. "Володимир Дудка перебуває в групі ризику щодо захворювання на коронавірусну інфекцію COVID-19, а відтак його переведення до бараків наражає на небезпеку життя громадянина України", - вела далі Омбудсмен.

"Звертаюсь до Уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової з проханням вжити заходів щодо повідомлення Володимиру Дудці і його родичам встановленого діагнозу та сприяти належному медико-санітарному забезпеченню громадянина України, з урахуванням рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров'я і Підкомітету ООН з питань запобігання катуванням від 25.03.2020", - зазначила Денісова.

Також вона виступила з вимогою "надати якісну лікарську допомогу українському політв'язню, відповідно до положень Мінімальних стандартних правил поводження з в'язнями, схвалених Економічною і Соціальною Радою ООН, і Федеральним законом РФ від 21.11.2011 № 323-ФЗ "Об основах охраны здоровья граждан в Российской Федерации".

Нагадаємо, 9 листопада 2016 року в окупованому Севастополі затримали співробітників кримського аналітичного центру “Номос” Дмитра Штиблікова і Олексія Бессарабова, а також їх близького друга Володимира Дудку. Всіх трьох звинуватили в нібито підготовці диверсій в окупованому Криму на замовлення української розвідки.

"Севастопольський міський суд" засудив Дудку і Бессарабова до 14 років в’язниці. Суд також призначив кожному штраф. Верховний суд Росії відхилив скаргу захисту і затвердив вирок Дудці і Бессарабову.

Українські Національні Новини

Політика