ukenru
politico-frantsiya-gotova-nadati-ukrayini-garantiyi-bezpeki

Politico: Франція готова надати Україні гарантії безпеки

 • 205520 переглядiв

КИЇВ. 20 квітня. УНН. Після вчорашніх переговорів західних лідерів щодо ситуації в Україні, Франція висловила готовність надати Україні гарантії безпеки у разі, якщо Київ погодиться на нейтралітет у переговорах з росією. Про це з посиланням на свої джерела повідомляє європейське бюро Politico, пише УНН.

Деталі

Так, джерело в Єлисейському палаці повідомило, що в центрі обговорення були альтернативи членства в НАТО для України після війни.

"Наша країна готова дати гарантії безпеки", - сказав представник президента Франції, додавши, що якщо Україна знову піддасться нападу, Париж може пообіцяти як постачання військового обладнання, так і подальшу пряму участь.

Франція та інші союзники обговорювали питання про те, як дати "гарантії, які залучали б нас в тому сенсі, що в разі нападу на Україну ми могли б оцінити засоби надання їй допомоги і надання їй можливості відновити свій суверенітет і територіальну цілісність".

За словами чиновника, таке рішення, стримуючи відновлення російської агресії, оберігатиме нейтралітет України, оскільки на неї не поширюватиметься принцип НАТО, згідно з яким напад на одного союзника є нападом на всіх.

"Це гарантії безпеки, які в певному сенсі схожі на ті, що існують в договорі про Європейський Союз, але в основному відрізняються від моделі НАТО", - сказав чиновник.

Відповідаючи на запитання, які інші країни могли б запропонувати Києву такі гарантії, французький чиновник вказав на тих, кого раніше згадував президент України Володимир Зеленський у своїх виступах.

"Він сподівався, що гарантії будуть надані постійними членами Ради Безпеки (ООН), включаючи Францію. Він також згадував Туреччину, іноді згадував Німеччину, іноді Італію. Це країни, які, безумовно, повинні зіграти свою роль", - сказав чиновник.

Нагадаємо

Після переговорів української та російської делегацій у Стамбулі про припинення війни в Україні, представники Києва заявили, що рф запропонували створити нову систему гарантій безпеки. Це має бути договір, який ратифікуватимуть парламенти країн, які підписали його, за словами глави української делегації Давида Арахамії.

В якості гарантів він назвав країни-члени Ради Безпеки ООН (Велику Британію, Китай, Росію, США, Францію, Туреччину, Німеччину, Канаду, Італію, Польщу, Ізраїль). За його словами, дані гарантії тимчасово не працюватимуть в окупованому Криму і в непідконтрольних районах Донецької та Луганської областей.

Як стало відомо в середу, робочі юридичні підгрупи, які беруть участь у переговорах з Росією доопрацьовують договір Про гарантії безпеки для України щодо його відповідності міжнародному праву.

Українські Національні Новини

Політика