ukenru
pislya-zasidannya-pase-ukrayina-ochikuye-perevodu-poranenikh-moryakiv-v-lyefortovo

Після засідання ПАСЕ Україна очікує переводу поранених моряків в "Лєфортово"

 • 14616 переглядiв

КИЇВ. 24 січня. УНН. Після прийняття резолюції ПАРЄ сьогодні, 24 січня, поранених українських моряків можуть перевести з "Матросской тішини" до "Лєфортово". Про це повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова в коментарі кореспонденту УНН.

"На цей час у мене немає інформації, що їх перевели. На 12 годину було підтвердження, що вони ще знаходяться в "Матросской тішінє". Ми чекали, думаю, і російська сторона чекала на прийняття резолюції ПАРЄ. Резолюція прийнята, відтепер ПАРЄ вимагає дотримання прав наших військовополонених, згідно з Женевською конвенцією 1949 року, і тому, я думаю, зараз будуть якісь дії – або вони будуть їх тримати ще в "Матросской тішінє", або переводити в "Лєфортово", - зазначила Омбудсмен.

При цьому вона наголосила, що наразі жодної документально підтвердженої інформації про надання пораненим українським морякам медичної допомоги від російської сторони не надходило.

"Ми користуємось тільки тією інформацією, яку розповсюджує Російська Федерація через своїх уповноважених", - додала Денісова.

Нагадаємо, Парламентська Асамблея Ради Європи у четвер, 24 січня, підтримала резолюцію "Ескалація напруженості навколо Азовського моря і Керченської протоки та загрози європейській безпеці".

Координатор групи адвокатів Микола Полозов має інформацію, що двох поранених українських моряків, захоплених біля Керченської протоки, готують до перевезення з медичного блоку СІЗО “Матросская тишина” до СІЗО “Лефортово”. Ще один поранений моряк потребує негайної медичної допомоги.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова написала лист до глав дипломатичних представництв держав-членів Європейського Союзу, в якому закликала посилити тиск на Росію з метою направити поранених військовополонених українських моряків, захоплених біля Керченської протоки, до третьої країни, для надання їм кваліфікованої медичної допомоги.

Ненадання кваліфікованої медичної допомоги українським морякам, яких затримали росіяни у кінці листопада у районі Керченської протоки, це тортури над ними. Про це на прес-конференції у Страсбурзі, де проходить сесія ПАРЄ, заявив батько українського військовополоненого моряка Василя Сороки Віктор Сорока.

Українські Національні Новини

Політика