ukenru
pislia-maizhe-10-rokiv-sudovoi-tiahanyny-do-ukrainy-povernulos-skifske-zoloto

Після майже 10 років судової тяганини: до України повернулось "скіфське золото"

 • 24393 переглядiв

Артефакти з кримських музеїв, представлені на голландській виставці 2014 року, повернулися в Україну після майже десятирічної юридичної суперечки. 565 експонатів залишаться в Національному музеї історії України до деокупації Криму.

"Скарби Криму" після майже 10 років судів повернулися до України з Нідерландів. Про це повідомляє національний музей історії України, передає УНН.

Деталі 

Після майже 10 років судів артефакти з чотирьох музеїв Криму, які були представлені на виставці "Крим: золото й таємниці Чорного моря" в Амстердамі, повернулися до України. Музей Алларда Пірсона передав їх до Національного музею історії України. Саме там вони зберігатимуться до деокупації Криму

- йдеться в дописі.

Зазначається, що в листопаді предмети з кримських музеїв пройшли незалежну перевірку, після чого їх ретельно запакували відповідно до музейних правил. Потім артефакти перевезли до Києва. Нині фахівці обстежують стан цих речей. 

Ідеться про 565 предметів, це, зокрема, античні скульптури, скіфські та сарматські прикраси, китайські лакові шкатулки, яким 2 000 років. 

Нагадаємо

З лютого по серпень 2014 року в Нідерландах тривала виставка "Крим: золото й таємниці Чорного моря" (De Krim. Goud en geheimen van de Zwarte Zee). На ній демонструвалися предмети з колекцій Національного музею історії України та чотирьох музеїв Криму. 

В лютому 2014 року Росія почала окупацію півострова. Повертати цінності з кримських музеїв на територію, не підконтрольну українській владі, стало неможливим — у Нідерландах розпочався судовий процес.

Володимир Омельченко

Суспільство