pidtrymuiemo-kulturnyi-obmin-ta-vidchuvaiemo-mizhnatsionalnu-pidtrymku-pidsumky-2023-roku-dlia-odeskoho-mystetstva

Підтримуємо культурний обмін та відчуваємо міжнаціональну підтримку: підсумки 2023 року для одеського мистецтва

 • 23141 переглядiв

Культурні інституції Одеси продовжують функціонувати та отримувати міжнародну підтримку, презентуючи місцеве мистецтво за кордоном та відновлюючи пошкоджені війною об'єкти.

Заклади культури і мистецтва області навіть в умовах воєнного стану працюють на благо людей, підтримують культурний обмін та відчувають міжнаціональну підтримку. Наразі значна частина музейних колекцій вивезена закордон для збереження та популяризації української культури. Про це повідомляє Одеська ОВА, передає УНН.

Зокрема, у 2023 році музейні колекції Одеського національного художнього музею, а також Одеського музею західного та східного мистецтва були представлені у США, Литві, Німеччині, Нідерландах, пише ОВА.

"У наступному році готується реалізація виставкового проєкту "Odesa beyond the myth.The long story of Odesa`s art" ("Одеса поза межами міфу. Довга історія одеського мистецтва") в Міжнародному культурному центрі (м. Краків, Польща). Досягнуто домовленостей щодо виставкового проєкту Одеського музею західного та східного мистецтва в м. Бремен (Німеччина)", - інформують в ОВА.

У військовій адміністрації констатували, що цей як і попередній видався виснажливими для сфери культури та мистецтва Одещини. Так, впродовж 2022-2023 ворогами було пошкоджено 25 закладів культури: 3 бібліотеки, 9 будинків культури, 6 музеїв, 2 театри, 3 заклади мистецької освіти. Але завдяки консолідації українців, бізнесу, влади та міжнародних друзів нам вдалося вже відновити 10 об’єктів культури, на двох об’єктах продовжуються ремонтні роботи, інформують в ОВА.

У військовій адміністрації також зазнали, що протягом літа 2023 року пошкоджень зазнали також близько 90 пам’яток культурної спадщини, зокрема, в межах об’єкта всесвітньої спадщини "Історичний центр Одеси" та його буферній зоні.

"Наразі проведено фіксацію стану пошкоджених об’єктів, опрацьовані питання виконання протиаварійних, невідкладних консерваційних робіт чи ремонтних робіт по кожному об’єкту", - йдеться у повідомленні.

Проте окрім зовнішніх ворогів, сфера культури та мистецтва має і внутрішніх, пишуть в ОВА, додаючи, що через це цього року військова адміністрація
посилила роботу з притягнення до відповідальності порушників законодавства у сфері охорони культурної спадщини.

"Прикладом є зруйнований особняк Гавсевича в парку Шевченка, власники якого сплатили штраф та готують проект повного відновлення памʼятки. Ситуація на контролі обладміністрації та правоохоронних органів", - йдеться у повідомленні.

Разом з тим у пріоритеті Одеської обладміністрації - робота щодо залучення міжнародної технічної допомоги. Заклади культури і мистецтва області у співпраці з громадською організацією "Museum for Change" отримали цьогоріч технічну допомогу у розмірі майже 8 млн грн задля забезпечення захисту та збереження культурних цінностей.
Завдяки допомозі міжнародних фондів ALIPH (Швейцарія), Гранд Принц, ЮНЕСКО своєчасно проведені консерваційні та протиаварійні роботи пошкоджених у липні – листопаді 2023 року об’єктів культурної спадщини, технічне обстеження будівель.

"Тривають роботи з відновлення вікон Одеського літературного музею завдяки підтримці БФ "Милосердя. Віктор" на суму майже 500 тис. грн.

Водночас завдяки нашим партнерам з Бремена (Німеччина) планується оцифрування культурної спадщини Одеського регіону закладам культури і мистецтва. Для цього Бремен готовий надати Одещині компʼютерне та інше обладнання на суму 57 тис. євро", - йдеться у повідомленні.

Також в ОВА подякували усім, хто робив внесок у збереження та розвиток культури і мистецтв у нашому регіоні.

"Разом ми продовжимо вдосконалювати наше культурне середовище та сприяти творчості наших талановитих митців", - резюмували в ОВА.

Лілія Подоляк

Культура

    Популярні

    Новини по темі

    Росіяни посилили обстріли Новомихайлівки – ОК "Південь"

     • 26484 переглядiв

    шойгу заявив про нібито "взяття" Мар'їнки - росЗМІ

     • 25999 переглядiв

    В окупованому Севастополі палає: у соцмережах шириться відео

     • 27477 переглядiв

    У Києві відзначили одну з кращих службових собак

     • 29861 переглядiв