ukenru
pidstupniy-shpigun-chi-zhertva-neporozuminnya-khto-takiy-zatrimaniy-u-moskvi-pol-uyilan

Підступний шпигун чи жертва непорозуміння: хто такий затриманий у Москві Пол Уїлан

 • 15874 переглядiв

Житель Мічигану, 48-річний директор з корпоративної безпеки Пол Уїлан, який приїхав в Москву в кінці грудня минулого року, був незабаром заарештований за підозрою в скоєнні акту шпигунства. Його сім'я відкидає звинувачення, стверджуючи, що він був в Росії тільки на канікулах. Чи так це насправді і що Пол Уїлан робив у Москві, пропонує подивитися УНН.

Екс-морпіх

Як тільки інформація про затримання Вілана з'явилася в ЗМІ, у мережі одразу почали з'являтися подробиці з минулого американця. Наприклад, газета The Washington Post виявила, що Уїлан - колишній службовець морської піхоти. Він почав службу в 1994 році в Корпусі морської піхоти США і дослужився до звання штаб-сержанта.

Він два рази брав участь в кампанії в Іраку - в 2004 і 2006 роках. Однак у 2008 році Уїлан був звільнений зі збройних сил.

Повідомляється, що після військової служби чоловік зробив кар'єру в області корпоративної безпеки, в тому числі в компанії BorgWarner з 2017 року.

Робота Вілана, за словами рідних, полягає в забезпеченні фізичної безпеки об'єктів BorgWarner - щоб їх не можна було вкрасти або зламати. Компанія підтвердила, що Уїлан є співробітником, але зазначила, що у BorgWarner немає підприємств в Росії.

Людина з темним минулим

Все та ж Washington Post стверджує, що зі служби Вілана звільнили відразу після того, як американець був засуджений за декількома пунктами звинувачення, пов'язаним з крадіжками, а саме, за спробу розкрадання в уряду США суми, що перевищує 10 тисяч доларів.

Інцидент мав місце в Іраку під час служби в ЗС США в 2006 році. Повідомляється, що Уїлан виписував чеки на суму в 6 тисяч доларів без достатніх коштів на його рахунку.

Крім того, він був визнаний винним в "використанні обманним шляхом номера соціального страхування іншої особи" для входу в систему онлайн-навчання морських піхотинців з метою отримання доступу до курсів, завершення яких призводить до підвищення звання і заробітної плати.

Він також був визнаний винним в тому, що "тричі навмисно відмовився повідомити про свою відпустку і двічі був відсутній в своєму підрозділі - в одному випадку протягом двох днів".

При цьому він також звинувачувався в створенні "шахрайським шляхом" облікових записів з розширеними правами, проведенні кількох іспитів і виставленні оцінок власним екзаменаційним роботам, що могло в цілому привести до підвищення звання і зарплати. Однак суд не визнав його винним в даних правопорушеннях.

"Американський турист"

Брат Уїлана Девід після затримання Пола заявив телеканалу ABC, що екс-морпіх приїхав в Росію ... побувати на весіллі свого колишнього товариша по службі, який одружився на громадянці РФ. За словами брата Уїлана, американець повинен був після відвідин Москви поїхати в Санкт-Петербург, а потім 6 січня вилетіти назад в США.

Більш того, це був не перший візит Уїлана в Росію.

Так, за даними CNN, під час своєї служби в Іраку в 2006 році із 3-м крилом морської авіації Пол Уїлан використовував свою двотижневу відпустку, щоб відвідати Росію, зокрема Москву і Санкт-Петербург.

Також повідомляється, що Уїлан використовував російську соціальну мережу VKontakte протягом останніх 13 років.

Коли Девіда Уїлана запитали про сторінку брата в соцмережі, той сказав, що не може підтвердити обліковий запис, але визнає, що у його брата, ймовірно, була така, тому що він подружився з багатьма людьми в країні.

Громадянин світу

Так, згідно з даними RTE, американець Пол Уїлан незабаром після арешту, крім іншого, звернувся за допомогою в консульство Ірландії.

Журналісти з'ясували, що народжений в Канаді Пол Уїлан є громадянином США, а також має ірландський паспорт. Уїлан так само є громадянином Великої Британії і шукає допомоги у всіх посольствах країн.

Крім того, за інформацією National Post, представники канадських відділів з міжнародних відносин також заявили, що "співробітники консульства знають, що в Росії був заарештований громадянин Канади".

Важіль тиску

За інформацією, яку, посилаючись на джерела, опублікував Telegram-канал "НЕЗИГАРЬ", рекрутингова компанія Kelly Services, службу безпеки якої більше 5 років очолював Уїлан, займалася підбором персоналу в компанії "М.Відео", "Газпромнефть", "Теле2", "Яндекс", "ВТБ", "Сибур" і практично в усі провідні IT-компанії.

Як пишуть російські ЗМІ, Kelly Services займалася кадрами держбанку навіть після санкцій ЄС і США в 2014 році, так що поряд з ним повинні сьогодні сидіти і ті підприємці, які укладали політично некоректні і ризикові контракти з американськими кадровиками.

ЗМІ також припускають, що саме його зв'язки з компанією зумовили наявність в Уїлана якоїсь секретної інформації, що могло стати приводом для арешту.

З іншого ж боку, згадуючи про Уїлана, не можна не згадати затриману в США в минулому році росіянку Марію Бутіну, яку підозрюють в порушенні американського закону про іноземних агентів.

Сама Бутіна визнала провину за одним з пунктів обвинувачення, який стосується змови з метою порушення законів про іноагентів у США. У той же час деякі ЗМІ припускають, що арешт Уїлана необхідний російській владі для того, щоб обміняти його на Бутіну.

Так, в одному з останніх заяв, депутат верхньої палати російського парламенту Олег Морозов назвав арештованого в Москві громадянина США Пола Уїлана кандидатом для обміну на росіян, заарештованих в США. За словами Морозова, Уїлан може бути обміняний на засудженого до 25 років в'язниці за торгівлю зброєю росіянина Віктора Бута або на звинувачену в незаконному лобізмі Марію Бутіну.

Що говорить сам Уїлан

За інформацією BBC, американець наполегливо відкидає свою провину і вважає звинувачення повною нісенітницею.

"Я не можу собі уявити, як хтось із співробітників правоохоронних органів, який також є колишнім морським піхотинцем США, і який зараз працює в сфері корпоративної безпеки і знає про ризики, пов'язані з поїздками, порушив би будь-який закон, не кажучи вже про закони, пов'язані зі шпигунством", - заявив він.

Як повідомляв УНН, після затримання в Москві Пола Уїлана США затримали росіянина.

Також після цього NASA поінформувало "Роскосмос" про те, що візит його керівника Дмитра Рогозіна в США необхідно відкласти, при цьому нова дата візиту не визначена.

Українські Національні Новини

Новини Світу