ukenru
pidrobka-sudovikh-rishen-pidrobka-dokumentiv-chasti-porushennya-derzhreyestratoriv

Підробка судових рішень, підробка документів: часті порушення держреєстраторів

 • 18858 переглядiв

КИЇВ. 11 червня. УНН. Офіс протидії рейдерству при Мін'юсті повідомляє про регулярний аналіз дій державних реєстраторів на предмет порушень, повідомляє УНН.

Виявляється, частою причиною "віджиму" власності у людей є дії держреєстраторів на підставі підроблених рішень судів або ж підроблених документів.

Так, наприклад, реалізується щорічна схема із захоплення врожаю.

"На підставі підроблених документів про перехід прав власності на корпоративні права фермерського господарства до Державного реєстру вноситься запис про зміну власника підприємства, а вже на наступний день "нові власники" починають збирати урожай на земельній ділянці", - розповідають в Офісі протидії рейдерству.

Або ще банальніше, держреєстратор може просто поміняти власника земельної ділянки в Держреєстрі.

"Державний реєстратор, за відсутності визначених законодавством документів або на підставі підроблених документів, вносить зміни у відомості Державного реєстру майнових прав на нерухомість щодо власника земельної ділянки", - відзначають в Офісі протидії рейдерству.

У разі рейдерства, в Офісі радять оскаржувати дії реєстратора або ж звертатися зі скаргою до них, попередньо потурбувавшись про своє майно шляхом правильного його оформлення (кадастровий номер і тд).

Однак, Офіс нічого не говорить на той рахунок, навіщо державному реєстратору надані такі широкі повноваження без можливості контролю за ними. Якщо державний реєстратор може за своєю волею внести зміни до Держреєстру, то чи здатна допомогти власнику наявність офіційних документів, не кажучи вже про те, що оскарження дій реєстраторів в українських судах може затягнутися на роки. І таких випадків чимало.

Про один з них повідомляв УНН. Мова йде про будівлю в історичному центрі столиці на Софійській площі (провулок Рильського, 6). У 2012 році її придбала компанія "Рантьє плюс", а в 2018 - дізналася, що вже не є його власником.

Зміни до Реєстру внесла держреєстратор Анна Чуйко, яка не зуміла надалі навіть підтвердити свою профпридатність на тестуванні Мін'юсту.

Компанії «Рантьє плюс» знадобився рік, щоб в судах оскаржити дії реєстраторів і відновити свої права на будівлю, вартість якого перевищує 10 млн доларів.

Українські Національні Новини

Кримінал та НП