pidhotovka-do-perehovoriv-pro-vstup-do-yes-minfin-povnistiu-implementuvav-742-akty-prava-yes-46percent-vid-usikh-implementovanykh-ukrainoiu-aktiv

У Мінфін прозвітували як йде підготовка до переговорів про вступ до ЄС

 • 50702 переглядiв

Міністерство фінансів України імплементувало 742 нормативно-правові акти ЄС, що становить близько 46% від загальної кількості, в рамках підготовки до переговорів про вступ до ЄС. Зусилля включають гармонізацію митного, податкового та фінансового законодавства зі стандартами ЄС.

Міністерство фінансів докладає значних зусиль із наближення українського законодавства до законодавства ЄС. В рамках cелф-скринінгу у Мінфіні опрацювали понад 7 тисяч актів ЄС, передає УНН із посиланням на дані відомства.

Мінфін України повністю імплементував 742 акти, 46% від загальної кількості імплементованих Україною актів права ЄС для підготовки до переговорів про вступ до ЄС. Також у процесі імплементації знаходяться 25 актів.

– повідомили у пресслужбі міністерства.

Деталі

Міністерство фінансів докладає значних зусиль із наближення українського законодавства до законодавства ЄС.

Зокрема здійснює й кроки для вдосконалення митних та податкових систем: приведення митного законодавства у відповідність з нормами ЄС, забезпечуючи спрощення та стандартизацію митних процедур, запровадження електронної системи для моніторингу переміщення товарів, підвищуючи ефективність митних процедур, впровадження заходів, які сприяють прозорості та чесності в податкових питаннях, зокрема ціноутворення та уникнення подвійного оподаткування.

Також здійснюється впровадження нових законів, що відповідають міжнародним стандартам у боротьбі з відмиванням грошей, підсилюючи моніторинг та контроль за фінансовими операціями.

У напрямі управління державними фінансами, Міністерство фінансів сприяє введенню нових процедур для ефективнішого внутрішнього контролю державних фінансів, з метою запобігання зловживань та неефективного використання бюджетних коштів, а також посилення прозорості та підзвітності.

Додатково

У грудні 2023 року було презентовано звіт за результатами проведення первинної оцінки стану імплементації актів права Європейського Союзу (acquis ЄС) – селф-скринінгу.

Селф-скринінг – комплексний порівняльний аналіз законодавства України щодо його відповідності праву Європейського Союзу.

Міністерство фінансів визначено відповідальним за чотири переговорні розділи: оподаткування, Митний Союз, фінансовий контроль, фінансові та бюджетні положення, а також як співвиконавець в понад 12 переговорних розділах. 

В рамках cелф-скринінгу у Міністерстві фінансів опрацювали понад 7 тисяч актів ЄС.

Більше 80 органів державної влади та державних установ було залучено до проведення селф-скринінгу за 34 переговорними розділами.

Сторони опрацювали більше 28 000 актів права ЄС. Таким чином у Мінфіні визначили що: 

  • 2 739 актів права ЄС підлягають імплементації;
  • 1 625 актів права ЄС імплементовано повністю;
  • 23 456 актів права ЄС не потребують імплементації

Тетяна Салганік

Економіка

    Популярні

    Новини по темі

    У столиці БЕБ викрила мережу підпільних казино

     • 65716 переглядiв

    Атаки рф на Херсон тривають: у місті лунають потужні вибухи

     • 32514 переглядiв