ukenru
perevorot-u-sudani-sili-bezpeki-krayini-vbili-dvokh-protestuvalnikiv

Переворот у Судані: сили безпеки країни вбили двох протестувальників

 • 12991 переглядiв

КИЇВ. 17 листопада. УНН. У столиці Судану Хартумі, в середу, було застрелено двох протестувальників. Про це йдеться у заяві Центрального комітету лікарів, передає Reuters, інформує УНН.

Цитата

"Сили перевороту широко використовують бойові кулі в окремих районах столиці, поранивши десятки, а деякі перебувають у критичному стані", - додали в комітеті.

Деталі

На початку дня тисячі людей вийшли на розрізнені протести по всьому Хартумі. За словами очевидців, у кількох місцях сили безпеки почали застосовувати сльозогінний газ, щоб спробувати їх розігнати.

Акції протесту, організовані місцевими "комітетами опору", вимагають повної передачі цивільної влади.

На головній дорозі в Хартумі протестувальники палили шини і скандували: "Народ сильніший, і відступити неможливо". Інші несли фотографії людей, убитих під час попередніх акцій протесту, і Абдалли Хамдока, цивільного прем’єр-міністра, який був скинутий і поміщений під домашній арешт під час перевороту, із гаслом: "Легітимність приходить з вулиці, а не з гармат".

Протести пройшли у таких містах, як Порт-Судан, Кассала, Донгола, Вад Мадані та Генейна.

Партія Конгрес Судану, яка входила до цивільної коаліції, яка ділила владу з військовими до перевороту, заявила, що один з її лідерів був заарештований після обшуку в його будинку.

Раніше у суботу, сотні тисяч людей по всьому Судану вийшли на протест проти перевороту. Медики повідомили, що семеро людей загинули від стрілянини та сльозогінного газу, коли сили безпеки рухалися для розгону демонстрацій.

Доповнення

25 жовтня збройні сили Судану розпустили уряд і Суверенну раду, яка мала керувати країною до парламентських виборів, запланованих на 2023 рік, і призупинили дію конституційної декларації.

Згідно з домовленостями між військовими та представниками громадянського суспільства, досягнутими два роки тому, після повалення президента Омара аль-Башира, 21 місяц із 39, відведених на перехідний період та підготовку до виборів, радою мав керувати генерал Абдель-Фаттах аль-Бурхан, а потім його передбачалося замінити представником громадянського суспільства. Але військові захватили владу, посилаючись на розкол усередині політичних еліт Судану.

Українські Національні Новини

Новини Світу