ukenru
perestrilka-pravookhorontsiv-u-knyazhichakh-obvinuvalniy-akt-peredali-na-zatverdzhennya

Перестрілка правоохоронців у Княжичах: обвинувальний акт передали на затвердження

 • 13983 переглядiв

КИЇВ. 28 березня. УНН. Генпрокуратурою завершено досудове розслідування та ознайомлено з його матеріалами службових осіб Нацполіції, якими незаконно застосовано вогнепальну зброю у селі Княжичі на Київщині, внаслідок чого загинули четверо співробітників поліції. Обвинувальний акт та реєстр матеріалів досудового розслідування у кримінальному провадженні направили процесуальному керівнику для вирішення питання про його затвердження. Про це УНН повідомляє з посиланням на прес-службу ГПУ.

"Головним слідчим управлінням Генеральної прокуратури України закінчено досудове розслідування у кримінальному провадженні за підозрою п’яти службових осіб Національної поліції, якими організовано та забезпечено незаконне застосування 4 грудня 2016 року вогнепальної зброї у селі Княжичі, внаслідок чого від кульових поранень загинули 4 співробітники поліції", - вказали у ГПУ.

"Головним слідчим управлінням забезпечено ознайомлення всіх підозрюваних та їх захисників з матеріалами досудового розслідування. Обвинувальний акт та реєстр матеріалів досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні направлено процесуальному керівнику для вирішення питання про його затвердження", - додали у Генпрокуратурі.

За даними ГПУ, встановлено, що керівники низки підрозділів ГУ НП в місті Києві, "свідомо ігноруючи передбачені ст. ст. 27, 60, 64 Конституції України права людини на життя та на його захист з боку держави, всупереч вимогам ст. ст. 2, 3, 6-8, 29-32, 38, 42-46, 62, 64 Закону України "Про Національну поліцію України", ст. ст. 2, 7, 8, 9, 11,40, 41, 214 КПК України, вимог низки відомчих нормативних актів 4 грудня 2016 року, перебуваючи в селі Княжичі Броварського району Київської області, перевищуючи надану їм владу та виходячи за межі наданих їм прав і повноважень, діючи умисно, незаконно та безпідставно організували, а окремі з них забезпечили застосування та безпосередньо застосували вогнепальну зброю на ураження людей, що призвело до смерті чотирьох співробітників Національної поліції України, пошкодження службових автомобілів, іншого майна поліції, та зайвих витрат із державного бюджету, чим спричинено тяжких наслідків інтересам держави, зокрема у вигляді матеріальної шкоди на загальну суму понад 3 млн грн".

Дії п’яти підозрюваних кваліфіковано за ч. 3 ст. 365 КК України (перевищення влади, яким спричинено тяжких наслідків). Окрім цього, одного з підозрюваних також - за ч. 2 ст. 15, п. п. 1, 5 ч. 2 ст. 15 КК України (замах на умисне вбивство двох і більше осіб та вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб), а ще двох за ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 15, п. п. 1, 5 ч. 2 ст. 115, ч. 3 ст. 27, п. п. 1, 5 ст. 115 КК України (організація умисного вбивства двох і більше осіб, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб, та замаху на умисне вбивство).

Про завершення слідства у справі про перестрілку у Княжичах і передачу підозрюваним і їхнім захисникам для ознайомлення матеріалів справи у травні 2018 року повідомила прес-секретар Генерального прокурора Лариса Сарган.

Як повідомляв УНН, у селищі Княжичі Київської області 4 грудня 2016 року в результаті перестрілки між співробітниками поліції охорони та бійцями спецпідрозділу КОРД загинули декілька правоохоронців.

За результатами службового розслідування інциденту у Княжичах 7 офіцерів, які перебували на керівних та оперативних посадах, звільнені з Національної поліції України, стосовно ще 9 поліцейських застосовано дисциплінарні стягнення.

Українські Національні Новини

Кримінал та НП