ukenru
patriarkh-serbiyi-nazvav-tomos-uzakonennyam-rozkolu-upts-mp

Патріарх Сербії назвав Томос "узаконенням розколу" – УПЦ МП

 • 14889 переглядiв

КИЇВ. 6 січня. УНН. Сербський патріарх Іриней назвав надання Україні Томоса "не канонічним діянням" та "узаконенням розколу", а реальною причиною цих дій вважає політику. Про це повідомляє прес-служба української православної церкви московського патріархату з посиланням на сербське видання "ТВ Храм", передає УНН.

"Константинопольський Патріарх взяв право на себе це вирішувати, і вирішує по-своєму те, що було вирішене 300 років тому. Реальна причина цього не канонічного діяння — політика. Бажання сильних світу цього… мати кращий контроль на цій землі. На цей шлях став і Патріарх Константинопольський, не консультуючись ні з ким, ймовірно, у згоді з деякими іншими силами цього світу, прийняв катастрофічне рішення. Таким чином, розкол в Україні буде узаконений і продовжений", - сказав патріарх Іриней.

Водночас, як йдеться на сайті УПЦ МП, він зазначив, що сербська православна церква не вболіває за жодну зі сторін, а керується лише канонами.

"Не вболіваємо ні за Константинополь, ні за Росію, а дотримуємося канонів, в яких усе чітко зазначено. Українська Православна Церква була у складі Руської Православної Церкви, після отримала автономію і сьогодні існує в Україні. Ця Церква налічує близько 90 єпархій, 90 єпископів і найбільшу кількість вірян… Відносно інших церков в Україні все зрозуміло: якщо відкинути політику, то канонічний момент дуже ясний", - зазначив Іриней.

Нагадаємо, Сербська православна церква відмовилася визнавати рішення Константинополя щодо Української церкви. 

Як повідомляв УНН, в УПЦ МП заявили, що не будуть проводити спільні богослужіння з ПЦУ.

Українські Національні Новини

Політика